Sist oppdatert 30. januar 2022
En telttur på vinteren er mer krevende enn turer i barmarkssesongen. Brenneren fungerer kanskje ikke i kulda, faren for forfrysninger er større og det er ofte sterkere vind som setter krav til både klær og telt. Vinterfriluftsliv stiller høyere krav til både utstyr og erfaring, men starter man i det små trenger ikke overgangen til vinterturene bli så stor.
Hvordan starter man med friluftsliv på vinteren?
Start med én natt et sted det er enkelt å komme seg hjem eller i hvert fall inn et sted. Skal du ut på din første lengre tur kan det være lurt å legge turen til et område med mye hytter der det er mulig å sove inne. Sjekk værmeldingen og velg deg ut en natt da det ikke skal være altfor kaldt eller for mye vind. Å starte i skogen er tryggere siden vinden stort sett ikke blir noe problem. Det gir også muligheten til å fyre bål for å holde varmen på kvelden. Bruk turen til å få inn gode rutiner, lær deg hva som fungerer og ikke fungerer når det gjelder utstyr og hvordan du løser forskjellige utfordringer underveis.
Fem artikler du burde lese når du skal starte med friluftsliv på vinteren:
Du finner også andre nyttige artikler med tips om valg av klær, både til sommer- og vinterturer under Utstyr.
Tips for vellykkede vinterturer
Her er noen tips for en vellykket vintertur:
Kle deg varmt nok
- Ta med nok varme klær og gjerne et skift av ulltrøye og sokker i tilfelle du blir våt og svett. Er du i tvil om å ta med den tjukke genseren, ta den med!
- Kle deg i lag på lag. Da får du luftlag som varmer mellom klærne og det blir lettere å regulere temperaturen ved å ta av og på enkeltplagg. Kle deg heller litt for kaldt når du går så du ikke blir svett. Ta på deg noen ekstra lag med én gang du stopper for å beholde varmen du har bygget opp underveis.
- Bruk også flere lag votter. Skallvotter ytterst som beskytter mot vind og eventuelt fuktighet. Inni skallvottene bruker du innervotter av ull, gjerne to om det er kaldt. Blir man varm kan man ta ut innervottene når man går og bare gå med ytterlaget for å unngå at innervottene blir fuktige.
- I vind og kulde bør du kunne dekke til all bar hud, det vil si vindtette ytterplagg, ansiktsmaske og skibriller.
Ta med riktig overnattingsutstyr
- Bruk to liggeunderlag som varmer godt. Mange prioriterer en varm sovepose høyt, men tar bare med ett tynt liggeunderlag. På undersiden av soveposen isolerer ikke posen så bra siden den blir trykket ned mot underlaget. Derfor er det veldig viktig med et, eller gjerne to, varme liggeunderlag på vinteren. For eksempel et skumcelleunderlag nederst og et behagelig oppblåsbart over.
- Ta med riktige plugger til teltet. På vinteren holder det ikke med vanlige teltplugger som følger med teltet. Er det lite snø er kanskje spiker eneste løsningen når det er tele i bakken. Ellers fungerer snøplugger bra for snø som er litt hardpakket. De får man kjøpt i sportsbutikken. Er det løssnø må man gjøre sitt beste for å pakke snøen slik at pluggene sitter. Les mer i Forankre telt.
- Ta med riktig brensel. Noen gasstyper fungerer i minusgrader, men det er sikrere å satse på bensin eller parafin. Er det kaldt tar det mye lenger tid med gass og man risikerer at det ikke virker i det hele tatt.
- Bruk et telt tilpasset vinterfriluftsliv. Det bør ha stormmatter eller duken må gå ned til bakken slik at du kan tette igjen med snø langs hele kanten. Skal du telte på fjellet må teltet også tåle vind og ha gode barduneringsmuligheter.
- Ta med spade og lær deg hvordan du graver deg ned i snøen (se Snøbivuakker og Snøhule/Snøgrop).
Min første overnattingstur på vinteren
Min første telttur på vinteren fant sted i Vestmarka utenfor Oslo. Det var vanskelig å få med seg andre på tur, så jeg bestemte meg for å dra alene. Eller, ikke helt alene, jeg hadde med familiens amerikanske cocker spaniel. Ikke akkurat en hund tilpasset å være med på tur på vinteren. På natta var det jeg som måtte holde henne varm i soveposen og ikke omvendt. Jeg gjorde flere typiske nybegynnerfeil, men jeg lærte mye og det er en av turene jeg husker best.
Noen nybegynnerfeil
Første feil var at jeg ikke hadde testet skoene godt nok. Det var bare såvidt snø på bakken, så ski var ikke aktuelt. Med tørr løssnø som føltes som sand å gå i kjente jeg fort at det stakk på hælene av de første gnagsårene.
Andre feil oppdaget jeg da jeg skulle lage middag. Jeg hadde med en gassbrenner og gassen fungerte bare ned til 0°C. Det visste jeg egentlig fra en tur med Turistforeningen året før, men det hadde jeg jo glemt. Jeg hadde ikke med nok vann på termosen til oss begge, så da måtte jeg sitte der og varme gassboksen med hendene. Når hendene ble for kalde varmet jeg dem i vottene og så tilbake til gassboksen. Flammen blusset litt opp mens jeg holdt rundt boksen, men det tok sin tid og fingrene var ikke særlig bevegelige etterpå. Hvilket brensel man skal bruke på vinteren kan du lese om i brenselartikkelen.
En kald natt under månen
Turdagen viste seg å bli ganske kald og temperaturen sank ned til under -10°C i løpet av natten. Jeg hadde ikke med telt, det eneste teltet jeg hadde tilgjengelig var nemlig for fem personer og ganske tungt. I stedet fant jeg en fin gran å sove under. Da vi skulle legge oss for natta la Jenny, altså hunden, seg nederst i soveposen. Der lå hun resten av natta, på et eller annet vis klarte hun å få nok luft. Det jeg husker best fra hele turen er hvordan jeg lå der under granen og så på månen, sov litt og våknet igjen av at jeg frøs. Da hadde den flyttet seg litt lenger vestover på himmelen. Sånn fortsatte jeg helt til morgenen. Da var det på’n igjen med å varme gassboksen for å få i oss litt frokost før vi gikk hjem. Vi var trøtte og slitne begge to, men stolte (i hvert fall jeg) over å ha overlevd første telttur på vinteren alene.