Hopp til innholdet

Hvordan holde varmen på tur

Sist oppdatert 30. januar 2022

Å holde varmen på telttur handler ikke bare om å lære seg å fryse. Det handler i mye større grad om varme klær og ikke minst gode vaner. Klær har jeg skrevet om i flere andre artikler (MellomlagKlær på nattenVotterSkiskoSkalljakke og Hodeplagg), så her skal jeg bare konsentrere meg om vanene for å holde varmen på tur.

Med disse tipsene klarer jeg stort sett å unngå å fryse, men det går nesten ikke en tur forbi uten av jeg er kald. Er man kald er det bare en kroppsdel som er kaldere enn den vanligvis er, fryser man er det ubehagelig.

1. Ta på varme klær i pausen

Underveis er det sjelden et problem å holde varmen så lenge man er i bevegelse. Det er først når man står stille at man lett blir kald. De fleste har hørt det før, men noe av det viktigste er å ta på varme klær i pausen.
Man kan miste mye varme på få minutter når kroppen er i ro etter å ha jobbet og svettet med tung sekk eller pulk. Likevel er det lett å slurve med det og tenke at pausen uansett er kort. Man gidder ikke bruke tid på å ta fram genseren, ta av jakken og sette den på. Det enkleste er å ha en dunjakke man kan ta på over skalljakken. Når pausen er over lar jeg noen ganger genseren eller dunjakken sitte på en stund mens jeg går. Da er jeg helt varm når jeg skal ta den av igjen, herlig!

En dunjakke er god å ha for de som ikke har polarpels

2. Kle deg så du ikke svetter underveis

Et annet velkjent tips er å kle seg så man svetter så lite som mulig. Kle deg heller litt for kaldt når du går. Når man er i gang klarer man seg ofte med en ulltrøye og kanskje en tynn ull- eller fleecegenser under skalljakken. På beina er det sjelden jeg bruker mer enn en stillongs og skallbukse. Stillongsen er tykkere når det er ekstra kaldt og på de kaldeste turene hender jeg bruker to stillongser.

Det er spesielt viktig at man ikke svetter unødig når det er kaldt og marginene er mindre. Om man svetter når det er kaldt leder det bort varmen mye fortere og man må bruke mye energi på å fordampe væsken om man ikke har ekstra skift.

3. Minimer varmetapet fra hendene

Hender og føtter er ekstra utsatt når det er kaldt ute. Det er fordi kroppen «ofrer» mindre viktige kroppsdeler for å bevare varmen i de viktigere indre organene.

Noe av det viktigste man bør lære seg for å holde varmen er å hele tiden være bevisst på varmetap. Det kan være uvant i begynnelsen når man er vant med å fort kunne bli varm igjen og skifte til tørre klær. Man kan for eksempel gjøre veldig mye med bare én hånd om man bare bruker litt mer tid:

  • Smøre ski. Kan også gjøres med votter om de er myke nok og du har litt tålmodighet.
  • Spise lunsj.
  • Pakke sekken.

Den andre hånden er god og varm i votten og man kan bytte når man blir kald. Om man må ta av begge vottene er det lurt å ha dem festet med en strikk til håndleddet. Har du ikke strikk bør du passe på å legge høyre vott i høyre lomme og venstre vott i venstre lomme, da kan du raskt ta dem på igjen. Legger man vottene på bakken bør man være nøye med at åpningen vender bort fra vinden så det ikke driver snø inn i dem og vinden kjøler dem ned. Med tynne vanter innerst kan man klare å gjøre det meste uten å ha helt bare hender.

4. Tilpass utstyret så det meste kan gjøres med votter på

En viktig forutsetning for å holde hendene varme er at alt utstyr i så stor grad som mulig er tilpasset store votter. Sørg derfor for:

  • Å teste alt utstyr du skal kjøpe til vinterbruk med store votter i butikken.
  • At glidelåsene er lette å gripe tak i.
  • At spenner er enkle å håndtere.
  • Å feste på noe å gripe tak i om det trengs, for eksempel trekuler eller tau med knuter.

5. Hold føttene varme med gode skisko

Føttene er vanskelig å varme opp og er derfor ekstra viktige å holde varme. Vanlige skisko med fôr blir etter hvert fuktige av svette og leder varmen lettere ut. Skoene blir stive og kalde under natten og det tar lang tid å få igjen varmen etter å ha tatt dem på. Med fuktsperre eller sko med løst fôr (Varg eller Lundhags, se Skisko) blir det lettere å holde føttene varme. Det løse fôret kan du varme i soveposen om natta. Det er en utrolig god følelse å sette føttene ned i oppvarmede sko neste morgen.

6. Få varmen i kalde føtter

Noen foretrekker å ta av skoene og varme føttene med hendene når de blir kalde. Jeg har bedre erfaring med å få opp blodsirkulasjonen i føttene, for eksempel ved å svinge kraftig med føttene mens jeg støtter meg med stavene. Å løpe eller gå en tur for å få opp varmen tar ofte lenger tid, er jeg litt kald tar gjerne minst ti minutter i bevegelse før varmen begynner å komme tilbake.

7. Få varmen i hele kroppen

Et lurt triks for å få varme i kroppen er å gjøre øvelser som bruker flere store muskler, for eksempel knebøy. Det øker varmeproduksjonen i hele kroppen og kan for eksempel gi varme ut i hendene selv om du ikke bruker armene i øvelsen.

Blir man kald på føttene eller hendene kan det også hjelpe å ta på mer klær på andre deler av kroppen. Man kan for eksempel ta på en ekstra stillongs for å holde føttene varme eller en ekstra genser for å varme hendene. Det høres kanskje rart ut, men det funker. Blir man varmere på resten av kroppen kjøles ikke blodet ned på vei til føtter og hender og man får mer overskuddsvarme som kan gå til føttene og hendene.

8. Gode rutiner i leir for å holde varmen

Om noen av innerklærne er litt fuktige bør du skifte til tørre klær eller la plaggene bytte plass. For eksempel kan en ulltrøye som var innerst bytte plass med trøyen som var utenpå. Da tørker fortsatt den fuktige trøyen, men man slipper at fuktigheten leder varmen så lett fra kroppen.

Jeg pleier å bytte fra vindlue til en myk ullue og ta av skallklærne, eventuelt la buksen være på om jeg ikke skal rett i soveposen. Jeg tar også på en ekstra genser, er det veldig kaldt tar jeg på dunjakken og en tykk ullbukse. Så bytter jeg de innerste sokkene og tar gjerne på et ekstra par raggsokker og dunsokker utenpå det. Alle fuktige klær «henges til tørk» på skuldre og i bukselinningen under natten.

Når du slår leir bør du skifte til tørre sokker og legge de våte til tørk på kroppen eller i teltet. Et par tjukke raggsokker og dunsokker utenpå der igjen holder føttene varme på kalde vinternetter.

Legg ut soveposen i teltet så tidlig som mulig, sånn at den blir luftig og fin til du skal legge deg. Pass også på at du har spist nok før du legger deg og tøm blæren rett før du skal sove. Det er ingen god følelse å våkne midt på natta og vite at du må ut i vind og kulde. Noen sverger til en løpetur eller fem rundt teltet før de legger seg, jeg syns det har lite for seg. Pass på at du har varmt drikke i en termos. Du kan lage en varmeflaske ved å fylle en drikkeflaske som tåler varme med varmt vann og legge i soveposen.

Legg inn en kommentar