Å holde varmen på telttur handler ikke bare om at man må “lære seg å fryse”. Faktisk handler det i mye større grad om varme klær og ikke minst gode vaner. Klær har jeg skrevet om i flere andre artikler (MellomlagKlær på nattenVotterSkiskoSkalljakke og Hodeplagg), så her skal jeg bare konsentrere meg om vanene for å holde varmen på tur.

Annonse

Forskjellen på å være kald og å fryse

Med disse tipsene klarer jeg stort sett å unngå å fryse, men det går nesten ikke en tur forbi uten av jeg er kald. Er man kald er det bare en kroppsdel som er kaldere enn den vanligvis er, fryser man er det ubehagelig. Mitt største problem med å holde varmen på vinteren er når jeg venter for lenge med å ta på ekstra klær eller bevege meg, og hele kroppen begynner å fryse. Da tar det lang tid før jeg får opp varmen igjen.

Underveis og i pauser under dagen

Underveis er det sjelden et problem å holde varmen så lenge man er i bevegelse. Det er først når man står stille at man lett blir kald. De fleste har hørt det før, men noe av det viktigste er å ta på varme klær i pausen.
Man kan miste mye varme på få minutter når kroppen er i ro etter å ha jobbet og svettet med tung sekk eller pulk. Likevel er det lett å slurve med det og tenke at pausen uansett er kort. Man gidder ikke bruke tid på å ta fram genseren, ta av jakken og sette den på. Det enkleste er å ha en dunjakke man kan ta på over skalljakken. Når pausen er over lar jeg noen ganger genseren eller dunjakken sitte på en stund mens jeg går. Da er jeg helt varm når jeg skal ta den av igjen, det føles som en god luksus!

Et annet velkjent tips er å kle seg så man svetter så lite som mulig. Kle deg heller litt for kaldt når du går. Når man er i gang klarer man seg ofte med en ulltrøye og kanskje en tynn ull- eller fleecegenser under skalljakken. På beina er det sjelden jeg bruker mer enn en tynn eller litt tykkere stillongs under en skallbukse. Det er spesielt viktig at man ikke svetter unødig når det er kaldt og marginene er mindre. Om man svetter når det er kaldt leder det bort varmen mye fortere og man må bruke mye energi på å fordampe væsken om man ikke har ekstra skift.

Hender og føtter

Hender og føtter er ekstra utsatt når det er kaldt ute. Det er fordi kroppen “ofrer” mindre viktige kroppsdeler for å bevare varmen i de viktigere indre organene.

Bevisst på varmetap

Noe av det viktigste man bør lære seg for å holde varmen er å hele tiden være bevisst på varmetap. Det kan være uvant i begynnelsen når man er vant med å fort kunne bli varm igjen og skifte til tørre klær.

Man kan for eksempel gjøre veldig mye med bare én hånd om man bare bruker litt mer tid:

  • Smøre ski. Kan også gjøres med votter om de er myke nok og du har litt tålmodighet.
  • Spise lunsj.
  • Pakke sekken.

Den andre hånden er god og varm i votten og man kan bytte når man blir kald. Om man må ta av begge vottene er det lurt å enten ha dem festet med en strikk til håndleddet. Har du ikke strikk bør du passe på å legge høyre vott i høyre lomme og venstre vott i venstre lomme, da kan du raskt ta dem på igjen. Legger man vottene på bakken bør man være nøye med at åpningen vender bort fra vinden så det ikke driver snø inn i dem og vinden kjøler dem ned.

Med tynne vanter innerst kan man klare å gjøre det meste uten å ha helt bare hender. En viktig forutsetning for å holde hendene varme er at alt utstyr i så stor grad som mulig er tilpasset store votter, som at glidelåsene er lette å gripe tak i og spenner er enkle å håndtere. Test alt utstyr du skal kjøpe til vinterbruk med store votter i butikken. Fest på noe å gripe tak i om det trengs, for eksempel trekuler eller tau med knuter.

Føttene

Føttene er ekstra viktige å holde varme fordi det er vanskeligere å varme dem opp. Et annet problem skisko med fór som etterhvert blir fuktig av svette og leder varmen ut. Skoene blir stive og kalde under natten og det tar lang tid å få igjen varmen etter å ha tatt dem på. Med fuktsperre eller sko med løst fór (Varg eller Lundhags, se Skisko) blir det lettere å holde føttene varme. Det løse fóret kan du varme i soveposen om natta. Det er en utrolig god følelse å sette føttene ned i oppvarmede sko neste morgen.

Noen foretrekker å ta av skoene når de fryser på føttene og varme dem med hendene. Min erfaring er at det er vanskelig å få opp varmen på den måten. I stedet prøver jeg å få opp blodsirkulasjonen ved å svinge kraftig med føttene mens jeg støtter meg med stavene. Å løpe så fort jeg kan rundt i snøen gjør bare at jeg blir sliten før blodsirkulasjonen kommer ned i føttene. Er jeg litt kald tar det vanligvis ti minutter i bevegelse før varmen begynner å komme tilbake. Et lurt triks for å få varme i kroppen er å gjøre øvelser som bruker flere store muskler, for eksempel knebøy.

Blir man kald på føttene eller hendene kan det hjelpe å ta på mer klær på andre deler av kroppen. Man kan for eksempel ta på en ekstra stillongs for å holde føttene varme eller en ekstra genser for å varme hendene. Det høres kanskje rart ut, men det funker. Blir man varmere på resten av kroppen kjøles ikke blodet ned på vei til føtter og hender og man får mer overskuddsvarme som kan gå til føttene og hendene.

Holde varmen i teltet

Når man slår leir er det viktig med gode rutiner for å holde varmen i teltet. Om noen av innerklærne er litt fuktige bør du skifte til tørre klær eller la plaggene bytte plass. For eksempel kan en ulltrøye som var innerst bytte plass med trøyen som var utenpå. Da tørker fortsatt den fuktige trøyen, men man slipper at fuktigheten leder varmen så lett fra kroppen. Jeg pleier å bytte fra vindlue til en myk ullue og ta av skallklærne, eventuelt la buksen være på om jeg ikke skal rett i soveposen. Jeg tar også på en ekstra gensere, er det veldig kaldt tar jeg også på dunjakken og en tykk ullbukse. Så bytter jeg de innerste sokkene og tar gjerne på et ekstra par raggsokker og dunsokker utenpå det. Alle fuktige klær “henges til tørk” på skuldre og i bukselinningen under natten.

Legg ut soveposen i teltet så tidlig som mulig, sånn at den blir luftig og fin til du skal legge deg. Pass også på at du har spist nok før du legger deg og tøm blæren rett før du skal sove. Det er ingen god følelse å våkne midt på natta og vite du må ut i vind og kulde. Noen sverger til en løpetur eller fem rundt teltet før de legger seg, jeg syns det har lite for seg. Pass på at du har varmt drikke i en termos. Du kan lage en varmeflaske ved å fylle en drikkeflaske som tåler varme med varmt vann og legge i soveposen.

Annonse

Legg inn en kommentar

%d bloggere liker dette: