På vinteren foregår matlaging litt annerledes enn under friluftsliv på sommeren siden man ofte må smelte snø for å få vann. Under snøsmeltingen burde man prøve å unngå å bare ha snø i kjelen. Da kan snøen lengst ned smelte og det flytende vannet suges opp av snøen slik at det dannes et mellomrom mellom kjelebunnen og snøen. Om du har flytende vann burde du derfor helle litt i kjelen for at kjelen ikke skal bli rødglødende i bunnen.

For å spare brensel under matlagingen anbefaler vi følgende: Ha litt snø og vann i en kjele og smelt. Legg også snø i stekepannen som man bruker som lokk. Varmen som stiger opp blir dermed ivaretatt. Når det begynner å koke heller du i ris/pasta, pulversuppe, tørkede grønnsakerog annet som er tørt. La det koke en liten stund.

Legg kjelen med mat i en isolering bestående av liggeunderlag som er klippet til og tapet sammen slik at kjelen får plass i den. Se artikkelen om tilbehør til matlaging. Glem ikke å sette på lokk.

Ta den andre kjelen som du har med og smelt snø i den slik at du har vann under kvelden og fram til frokost neste dag. Pass på å ha litt mer enn det du trenger, særlig om det er dårlig vær, da er sjansen større for at det oppstår problemer. Å grave nødbivuakk blir mer slitsomt om man ikke har vann.

Varm opp kjelen med maten som har stått til bløtlegging. Pasta burde nesten være ferdig nå. Ost, smør og annet som er godt å ha i maten, men som ikke må kokes, har du ned når det passer.

Oppvask trenger man sjelden bry seg med om vinteren, siden bakterier uansett ikke gror når det er kaldt. Man burde ha med seg to kjeler: en for matlaging og en for snøsmelting slik at man slipper matrester i drikkevannet. Om man har hund med seg kan den kanskje sette pris på at man vasker opp. Smelt snø i matkjelen til hunden, det rengjør kjelen og gir smak til hundens drikkevann.

Når man holder på med friluftsliv på vinteren er oftest multifuelbrennere det beste. Se mer om det i artikkelen om brennere.

Lurer du på hvilken mat som passer bra å lage med denne metoden? Les artikkelen vår om Mat på tur.

Legg inn en kommentar

%d bloggere liker dette: