Hopp til innholdet

Sy tarp

Sist oppdatert 30. januar 2022

Vanskelighetsgrad: enkel

Det fins flere beskrivelser på hvordan man syr en tarp. Dette er den enkleste jeg kan komme på, vanskelighetsgraden kan sammenlignes med å sy pakkposer. Det er stort sett bare å klippe et langt klipp og sy tre veldig lange sømmer. Til tross for sin enkelhet fungerer tarpen bra.

Tarp
En tarp gir enkel ly for været

Kjøpe stoff til tarp

Jeg kjenner ikke til en butikk i Norge som selger teltstoff, men både Shelby i Finland og Extremtextil i Tyskland selger diverse utstyr for å lage friluftsutstyr selv.

Til en tarp på 3×4 meter trenger du

  • En spole knappehullstråd. Den er tykkere og mer holdbar enn vanlig tråd.
  • Teltduksstoff. Jeg brukte et stoff som var 1,5×8 meter. Det gir god nok plass til to personer, utstyr og hund. Med barduntau og pakkpose kommer totalvekten på under 900 gram. Jeg mener at dette er en god avveining mellom størrelse og vekt.
  • Barduntau. Fire som er minst to meter og et som er betydelig lenger. Det skal være et til hvert hjørne og et i midten som holder tarpen oppe.
  • Silikon for å tette sømmene.

Slik gjør du

  1. Jeg går ut fra stoffstykket jeg brukte, altså 1,5×8 meter. Klipp stoffet så du får to stoffstykker som er 1,5×4 meter. Klipp bort kantene om det ikke er rene kanter.
  2. Sy sammen langsidene med dobbelsøm. Stoffbitene skal være brettet over hverandre slik at hver søm går gjennom hvert stoffstykke to ganger. Det gjør ingenting om du setter nåler der du skal sy, det skal uansett tettes til slutt.
  3. Brett ned kantene og sy fast. Dette ble den lengste sømmen jeg noengang har sydd, 14 meter. Denne sømmen er bare for å holde bretten nede og trenger derfor ikke være med ekstra sterk tråd.
  4. Tett med silikon i midtsømmen. Kantene rundt tarpen trenger ikke tettes, det blir uansett ingen større forskjell om kanten er tett eller ikke.
  5. Knyt fast tauene med flaggstikk i hjørnene. Det trengs ingen malje eller annet feste. Det er bare å bruke hjørnene som om de var et tau. Det samles vann i hjørnene når det regner, men et lite nålestikk holder dammene unna.
Bruk flaggstikk for å knyte fast tauene i hjørnene.

Ofte må man holde duken oppe i midten. Det lange tauet har man for å lage en rygg i midten, dette tauet trenger ikke sitte fast i tarpen.

Tarp med tau under midten for å lage en rygg og bedre plass under.
Stikkord:

Legg inn en kommentar

Oppdag mer fra Friluftsnett

Abonner nå for å fortsette å lese og få tilgang til hele arkivet.

Fortsett å lese