Sist oppdatert 16. november 2018

Nå har det virkelig blitt fart i syingen igjen! Jakken begynner virkelig å ta form, og det er ekstra morsomt å planlegge og sy nå som jeg er ferdig med selve grunnformen: vest og ermer. Nå er det glidelås, krage, hette, borrelåser og slikt som står for tur.

Verktøyet som brukes for å sette i ringene. Her (nederst på jakken) har jeg vært litt for kjapp og sydd igjen kanalen før jeg laget hull.
Med en sikkerhetsnål festet i enden av strikken er det enkelt å få strikken gjennom kanalen
Strikken i kanalen. Før jeg får festet strikken bedre setter jeg knute på den så den ikke går tilbake i kanalen
Kragen med fleece på innsiden og strikkanal
Klaffen som skal sitte bak glidelåsen, vrengt og strøket
Begynner å se ut som en ordentlig jakke nå!

Jeg startet med å sette det første ermet sammen med knappenåler for å sjekke at passformen var godkjent. Så brukte jeg de ermedelene som mal til det andre ermet. Når begge ermene var klippet ut sydde jeg de to stykkene sammen til hvert erme, og sydde deretter fast ermene til vesten. Da hadde jeg en vest med ermer, som Staffan så fint kalte den. Med hoveddelene på plass begynte utfordringene. Nå gjelder det å tenke nøye gjennom alle steg, gjøre dem i riktig rekkefølge og tenke ut smarte løsninger. For å starte med noe enkelt fortsatte jeg med ermene og laget en mansjett, altså et endestykke til det ene ermet. Jeg er ikke sikker på hva som er hovedfunksjonen til disse, men det er jo praktisk å ha en mindre del ytterst som kan byttes ut når den slites på enden, uten å måtte bytte ut hele ermet. Det virker også som passformen blir bedre med mansjett. Ermet rekker halvveis over hånden når jeg har armen langs siden. Jeg vil kunne ha hendene innenfor ermene de gangene det er kjølig og jeg ikke bruker votter. Mansjetten mangler fortsatt borrelås, og etter å ha laget én følte jeg mer for å gjøre noe annet. Jeg kunne tenke meg å komme i gang med hetten etter hvert, men da jeg begynte å tenke gjennom stegene fant jeg ut at det er ganske mye annet jeg må gjøre først. Hetten skal festes et sted omtrent midt på kragen, derfor vil jeg lage kragen før hetten for å vite mer om hvordan målene på hetten skal bli. For å lage kragen må jeg vite hvor langt glidelåsen går opp, derfor må jeg brette opp kanten nederst for snøringen for å kunne se hvor glidelåsen skal starte. Før jeg syr på glidelåsen (som strengt tatt ikke er nødvendig for å lage hetten) må jeg sette i ringene som strikken nederst skal komme ut gjennom. Det var ikke så lett å sette i ringene etter jeg hadde sydd kanalen, så jeg endte opp med å måtte sprette opp et lite stykke for å sette i den ene. For å få strikken gjennom bruker jeg en sikkerhetsnål som ikke kommer gjennom ringen, derfor må jeg føre gjennom strikken før jeg syr på glidelåsen og dermed lukker kanalen på begge sider. Jeg håper noe av dette var forståelig, det er ikke så enkelt å forklare. Hovedpoenget er i hvert fall at det skulle mange steg til for å kunne starte med hetten. Jeg ser mer og mer at det lønner seg å tenke nøye gjennom hvert steg.

Da jeg skulle fikse snøringen nederst innså jeg at det å ha jakken lengre bak gjør det litt mer komplisert. Om jeg bare bretter opp kanten for å lage en kanal blir det krøll der jakken blir lengre. Det skulle vel være mulig å i stedet sy på en stoffremse langs hele kanten for å lage kanal, men jeg fant ut at jakken er ganske lang uansett, så da går det sikkert bra at den er like lang nederst. Med snøringen på plass nederst kunne jeg måle hvor langt glidelåsen går opp, og dermed hvor høy kragen skal være. Jeg klippet ut et stykke til kragen som var 4 cm lengre i lengderetningen øverst, slik at det blir god plass rundt ansiktet når jeg har kragen helt opp. Jeg klarte å lære av gamle feil og satte i ringene som strikken skal komme ut av før jeg brettet ned kanten for å lage kanalen. Det var mye enklere. Jeg ville ha fleece helt opp til kanten, og sydde derfor fast fleecen etter jeg hadde sydd kanalen, med en søm helt øverst i kanalen. Det var mest praktisk å lage fleecestykket litt kortere enn bomullsdelen slik at jeg slipper å sy over så mange stofflag når glidelåsen skal sys fast langs kanten.

Med kragen på plass kunne jeg gå løs på glidelåsen. Jeg har funnet ut at det er praktisk med en klaff på innsiden også som beskytter mot glidelåsen, og den burde sys på samtidig med glidelåsen. Jeg klippet ut en remse som var 9 cm bred og 82 cm lang, 2-3 cm lengre enn glidelåsen. Sikksakket kantene, sydde den opp i begge ender og sydde den sammen på langs rett mot rett. Så vrengte jeg den og strøk den slik at den ligger ganske flatt. Det var på flere steder ganske tykt med alle lagene og jeg måtte av og til hjelpe maskinen en del med å få nålen gjennom, men det gikk nå til slutt, og sømmen ser stort sett ganske pen ut, til og med. Den andre siden av glidelåsen var litt enklere å sy på. Jeg sydde først bare rett mot rett, men da lå ikke glidelåsen så bra og vred seg lett slik at det ble vanskelig å dra opp glidelåsen uten at den satte seg fast. Med en søm fra rettsiden satt den mye bedre.

Jeg er usikker på hva jeg føler mest for å fortsette med nå. Det som står igjen er hetten, lommene (som jeg gruer meg litt til å starte med, må jeg innrømme), én mansjett, borrelås på ermene, klaffer foran glidelåsen og stramming til alle snører.

Legg inn en kommentar

%d bloggere liker dette: