Hopp til innholdet

Lime feller

Tape fast feller

Sist oppdatert 11. februar 2024

Limet som fester fellene på skiene blir før eller siden så dårlig at fellene løsner. Det begynner ofte nederst på skien, men får du fukt og skitt under andre deler av fellen kan den løsne der og. Har du med sportstape i reparasjonsutstyret eller førstehjelpen kan du ofte redde turen ved å surre noen runder med tape der fellene løsner. Når du kommer hjem må du finne fram fellelimet og gå grundigere til verks. Fellelim får du kjøpt i mange sportsbutikker som selger turutstyr. 

Her begynner det å samle seg snø under festet på kortfellen og det tar ikke lang tid før hele fellen henger og slenger.
Kortfeller med dårlig lim
Kortfeller med dårlig lim. Her har det samlet seg mye skitt og limet har løsnet noen steder i kantene.

Fjerne limet og legge på nytt

Noen ganger kan man bare legge på nytt lim på fellene der de slipper, men har det gått for langt må man lime om hele fellen. Limet slites ikke bort, men får dårligere festeevne, derfor bør man ta bort det gamle klisteret. Det er mange ulike måter å gjøre det på. En del foretrekker å ha på vanlig skirens på klisteret og skrape bort. Jeg syns det er mer tidkrevende enn å varme bort klisteret: 

Strykejern for å fjerne fellelim
Bruk gjerne smørejernet for å fjerne fellelim. Blir det limrester på jernet kan du fjerne det med skirens.
  1. Legg en stoffbit over klisteret. En gammel utslitt t-skjorte fungerer bra.
Limet trekkes inn i stoffet
Limet trekkes inn i stoffet

2. Varm med et strykejern. Bruk et strykejern som bare brukes til smøring og feller eller ha bakepapir mellom strykejernet og stoffet. Klisteret trenger inn i stoffet og løsner fra fellen når du drar bort stoffet.

Legg på en ny remse av stoffet når limet har trukket inn
Legg på en ny remse av stoffet når limet har trukket inn

3. Hvis det fortsatt er limrester igjen kan du bruke skirens. La rensen trekke inn i papiret og gni nedover fellen. Bruk en skiskrape for å skrape bort det siste.

Bruk skirens og skiskrape for å fjerne de siste limrestene
Bruk skirens og skiskrape for å fjerne de siste limrestene

4. Bre ut et jevnt lag med felleklister. Felleklister lukter en del så man burde ha god ventilasjon. Det hjelper å varme tuben for at klisteret skal flyte lettere. Bruk skiskrapen for å dra limet jevnt utover. Det tørker ganske fort, så legg på limet bit for bit.

Legg på fellelimet og bruk en skiskrape for å få det jevnt
Legg på fellelimet og bruk en skiskrape for å få det jevnt

5. La fellene ligge i et rom uten altfor mye støv over natten før du klistrer dem sammen.

La fellene tørke over natta før du klistrer de sammen
La fellene tørke over natta før du klistrer dem sammen

Noen felletips

For at klisteret skal holde så lenge som mulig er det en del du bør tenke på:

  • Sørg for å holde dem tørre og tørk dem så fort som mulig når de blir våte.
  • Ta så lite som mulig på klisteret med hendene og bruk en vott for å dra bort snø fra undersiden av skiene. Bruker du hånden vil snøen smelte og limet vil sitte dårligere.
  • Etter bruk bretter du klistersidene mot hverandre for å unngå at støv fester seg i klisteret, enten mot hverandre eller mot seg selv ved å brette i to.
  • Bruk voks eller impregnering på den hårete siden for å holde vannet ute. Det gir også bedre gli. Man får kjøpt en spesiell fellevoks, men grønlandsvoks fungerer like bra og kan kjøpes i en del sportsbutikker; en pakke holder i en evighet. Du har på voksen ved å dra den over håret i romtemperatur.
  • Tape fast fellene om de begynner å løsne på tur, det er viktig at du taper med én gang. Har først en centimeter løsnet lengst bak tar det ikke lang tid før den ligger løst i snøen.
  • Ha med et par ekstra feller på lengre turer, i hvert fall om du drar pulk eller skal gå i en del bratte bakker. Om du ikke får bruk for dem kan du i hvert fall slippe å bekymre deg for å dra den tunge pulken opp bratte bakker uten feste.
Tape fast feller
Langfeller er gode å ha når man drar pulk. Her har limet begynt å løsne og noen biter sportstape holder fellene på plass.

Legg inn en kommentar