Hopp til innholdet

FERDIG!!

Sist oppdatert 16. november 2018

Jeg vurderte å fjerne det ene utropstegnet fra tittelen. Avslutningen ble nemlig dessverre ikke så herlig som jeg hadde forventet. Det eneste som sto igjen i dag var å sette på 10 snorlåser og feste strikkene. Det tok meg rundt tre timer. &!§*x¤£@ dekker kanskje mine tanker om symaskinen vår etter dagens økt. Dessverre fins det ikke dødningeskaller på tastaturet, heller ikke lyn. I starten gikk alt smertefritt, men etter en liten stund begynte overtråden å ryke. Og ryke. Og ryke. Og ryke. Vanligvis etter ett sting, noen ganger etter to. På undersiden av stoffet vokste undertrådsknuten seg større og større for hvert forsøk. Jeg prøvde å olje hele maskinen på alle de titalls steder det står man skal olje i bruksanvisningen. Byttet nål tre ganger (og bøyde av en eller annen grunn to), trædde om tråden x antall ganger, både overtråd og undertråd, og justerte trådspenningen på alle tenkelige verdier, alt som bruksanvisningen sa jeg skulle teste om tråden røk (det står ingenting om hva man skal gjøre om tråden knuter seg). Etter siste nålbytte unngikk jeg i hvert fall å ryke tråden, så dét problemet hadde nok å gjøre med at nålen ikke var sterk nok. Men den store stygge knuten ga seg ikke. Til slutt fikk jeg sydd de siste sømmene og måtte bare akseptere noen ekstra millimeter med stoffknute på undersiden. Dessverre ødela det både gleden over å være ferdig, og lysten på å starte på et nytt prosjekt med det første, men noen timer etter føles det ganske bra å ha sydd min egen vinterjakke 🙂 Nå mistenker jeg at maskinen burde sendes inn til rens og overhaling. Det er en gammel symaskin som ikke har blitt brukt så veldig mye, og som sikkert ikke har fått service på et tiår eller to, noe som gjenspeiles i mengden støv og gammel olje på innsiden.

En av de store stygge knutene på undertråden
Snorlåsen med for sterk fjær på strikken rundt halsen, med trekule til å dra med
Snorlåsen på strikken som får hetten lenger bak
Snorlås på strikkene som får hetten tettere rundt hodet. Legg merke til at strikkene ikke er festet til jakken her, men i stedet går inn i samme «glidelåstak».
Den ferdige jakken

Etter tips fra leserne og en gjennomgang av alt vi har av snorlåser liggende, fant jeg altså en løsning på det problemet. Snorlåsen som jeg syns er for sterk (den på bildet i forrige innlegg, og på det andre bildet til venstre) er identisk med de som er brukt på min gamle Bergansjakke, men jeg mistenker at strikken i Bergansjakken er mer holdbar en den jeg har kjøpt. Likevel har jeg bestemt meg for å bruke en del av dem på jakken, mest der det er ganske enkelt å bruke to hender iblant (i livet og foran ved ansiktet). I tillegg fant jeg fire snorlåser med åpning på én side og litt svakere fjær (denne hos Shelby.fi, se tredje bildet på venstre side). For resten av strikkene har jeg brukt en større snorlås og festet dem til jakken direkte i hullet der strikken går gjennom. For å få tak i strikken når jeg skal stramme har jeg brukt både en av de jeg har brukt på glidelåsene (se bilde i forrige innlegg, og fjerde bilde til venstre) for strikken rundt hodet, noen mindre som klipses over strikken, og trekuler (se andre bilde til venstre). Rundt hodet går to separate strikker som kommer ut på baksiden der de begge går gjennom en snorlås (fjerde bilde til venstre). For å gjøre det enkelt der har jeg bare festet et glidelåstak over de to strikkene, så strikken der er ikke festet til jakken. Ellers har jeg tatt strikken gjennom snorlåsen to ganger slik at det blir en løkke på ene siden, og på den andre siden festes den ene enden til jakken, mens den andre går inn i strikkanalen. Rundt løkken har jeg enten festet en trekule eller en mindre greie som festes over strikken (tredje bilde til venstre). Trekulene har jeg brukt for strikken som går rundt halsen slik at jeg forhåpentligvis skal kunne kjenne forskjell på de og de som strammer rundt ansiktet.

Den lille lommen som jeg har snakket om å lage tidligere har jeg foreløpig droppet. Om jeg har noen småting, for eksempel lokket til skismøringen eller en skrue, som må oppbevares midlertidig for at jeg ikke skal miste det, kan jeg jo bruke lommene som er til å varme hendene. Jeg får se om jeg føler behov for en slik lomme etter hvert.

Det tror jeg var alt. Jakken er ferdig, stort sett som jeg hadde håpet og tenkt den skulle bli. Nå er det bare å vente på vinteren så jeg får testet den ordentlig. Om noen er interessert i det: vekten ble 735 g, mot 755 for den gamle jakken! Jeg hadde trodd at siden bomullsstoffet er relativt tungt, og jakken jeg har sydd er større, skulle den bli tyngre. Det har uansett ikke så mye å si, jakken skal jo være på mesteparten av tiden den er med på tur. Sybloggen går nok i dvale en stund nå, men det blir vel ikke altfor lenge før jeg starter på neste prosjekt. Bloggen har fått fler besøk enn jeg hadde ventet og har gitt meg stor motivasjon underveis, så den kommer nok til liv igjen når neste prosjekt starter. Kanskje vindvotter i bomull, kanskje en dungenser, eller noe helt annet?

Legg inn en kommentar

Oppdag mer fra Friluftsnett

Abonner nå for å fortsette å lese og få tilgang til hele arkivet.

Fortsett å lese