Hopp til innholdet

Lommer og hetten

Sist oppdatert 16. november 2018

Sommeren er snart over, og det betyr at fristen for å bli ferdig med jakken nærmer seg. Etter siste innlegg var det ikke altfor mye igjen, men det er en god del detaljer som tar mye tid, selv om man tror det skal gå fort. Siden sist har jeg blitt ferdig med en del småplukk som sto igjen og burde bli gjort før jeg går løs på neste del. Det første jeg gjorde var å lage den siste klaffen over glidelåsen og sette på seks borrelåsremser langs klaffen for å feste den til jakken. Borrelåsbitene som sitter på jakken ble litt vel brede, så de syns litt selv om klaffen ligger over. Heldigvis er det bare et kosmetisk problem. Jeg har også satt i en liten metallknapp oppe og nede, sånn som man bruker verktøy for å sette i. Borrelåsen sitter ganske bra, så det er mulig jeg ikke kommer til å ha bruk for knappene noe særlig, men om glidelåsen skulle ryke en dag kommer de nok til sin rett.

De tre lommedelene. Legg merke til at den ene fleecedelen er større enn den andre (samme form som ytterstoffet), slik at det blir god plass inni lommen
Hoveddelen til lommen på plass på jakken. Etter bildet ble tatt sydde jeg en brett øverst slik at åpningen ble mindre
Kragen kan lett brettes ned, så det burde ikke bli for varmt med flecce på innsiden
Hetten, foreløpig kun med stramming rundt ansiktet og uten brem
Hetten strammet rundt ansiktet. Det blir herlig med en hette og krage som beskytter alt unntatt øynene
Hele jakken per dags dato

Etter klaffen hadde jeg mest motivasjon til å starte med lommene jeg skal varme hendene i. Jeg hadde sett for meg at de skulle være nesten runde og med stoffbiter på hver side som gjør at de utvider seg og gir mer plass til hendene. Jeg tror sømmen jeg brukte for stoffremsene ble litt feil, for resultatet ble slik at jeg liksågodt kunne ha klippet ut hele lommen i ett stykke. Det gjorde uansett ikke så mye at lommen ble i tre deler i stedet for én, det ble bare litt ekstra jobb. Det ble i hvert fall god plass i lommen selv om jeg først var bekymret for at den skulle være for grunn. Jeg klippet også ut ett stykke i fleece med samme form som ytterstoffet, og én del med samme form som ytterstykket uten belgdelene, sydde disse sammen unntatt i toppen og sydde dem fast i jakken. Så sydde jeg på ytterstoffet utenpå dem igjen og sydde ytterstoffet til fleecelommen øverst. På den måten ble de to delene sydd på plass med to ulike sømmer, og sømmen som vises ble ikke så tykk (ikke over så mange lag stoff). Åpningen ble veldig stor, og jeg så for meg at på kalde dager kom det til å komme masse kald luft inn gjennom åpningen mens jeg prøver å varme hendene, derfor sydde jeg over en brett helt øverst slik at åpningen er en del smalere enn lenger ned. Perfekt! Jeg gleder meg til å ha kalde hender jeg kan stikke ned i de lommene 🙂 Klaffen over lommene bestemte jeg meg for å feste med borrelås, som er enklere å åpne og lukke enn en knapp.

Med to lommer ferdig begynte virkelig jakken å se ut som en ordentlig ferdig jakke. Det som mest tydelig manglet var hetten, så det ble neste prosjekt. Jeg klippet den ut 4 cm dypere øverst enn prøvejakken, og det ble ganske passe. Om noe er den litt for dyp, med tanke på at jeg skal ha en stiv brem i tillegg, men med snøring blir den ikke i veien. Denne gangen husket jeg å sette i ringer for å slippe ut strikken før jeg sydde igjen kanalen rundt ansiktet, men jeg klarte å sette begge i feil vei. Det syns ikke så godt, det er vel bare jeg som kommer til å legge merke til det, men helst skulle jo jakken blitt helt perfekt på første forsøk… Hittil er den i hvert fall perfekt funksjonsmessig, og det er ikke så verst det heller! Men den offisielle funksjonstesten kan jeg jo ikke ta før vinteren kommer. Etter å ha ført gjennom strikken og tatt den ut gjennom ringene i hver ende sydde jeg fast hetten i kragen med to sømmer. Jeg har gått over fra ekstra sterk stråd til vanlig polyestertråd. Da jeg begynte å sy tenkte jeg at det var viktig å forsterke alt siden det var friluftsutstyr jeg skulle sy, men nå innser jeg at det er mer styr enn det er verdt. Det er vanskelig å sy med sterk og tykk knappehullstråd og symaskinen får mye lettere problemer med flere lag stoff. Min gamle jakke ser ut til å være sydd med vanlig tråd, og når jeg tenker etter ser jeg at det kanskje ikke er så mye slitasje på de fleste sømmer til at man trenger så sterk tråd.

Nå har jeg igjen to store og en liten lomme, to snøringer i hetten, brem og forsterkning på skuldrene. Forsterkningen er ikke for slitasje, men regn. Er det meldt mildt vær når vi skal på tur kommer jeg til å ta med ekstra regnjakke, men jeg håper på å stort sett klare meg bare med vinterjakken. Etaproof skal være ganske vanntett, og med ekstra forsterkning på skuldrene der det lettest trenger inn vann tror jeg det skal gå ganske bra. Jeg må også fikse endene på alle snøringene slik at de kan strammes med én hånd, og jeg vurderer å sette i stramming i livet for å bedre passformen. Jakken er ganske vid, så det er mulig jeg kommer til å ha behov for å ha den mer tettsittende om jeg bare har en tynn ulltrøye under.

Legg inn en kommentar