Hopp til innholdet

Starter å sy den endelige jakken

Sist oppdatert 16. november 2018

Det blir noen mindre endringer fra prøvejakken til den endelige jakken. For eksemepl har jeg noen steder lappet sammen flere stoffbiter når jeg har gjort endringer, de skal selvfølgelig slås sammen. Hetten skal stikke litt lenger ut, og bremmen skal være lengre og bredere. Jakken skal bli litt smalere nederst. Ellers er det en god del detaljer, som nevnt i forrige post, som jeg ikke har prøvd ut på prøvejakken og skal gå rett på på den endelige jakken. Det blir derfor flere ting å tenke på når jeg klipper og syr, og det blir viktig å gjøre alt i riktig rekkefølge. For eksempel er det mye lettere å sy på kanaler til strikkene i hetten før jeg syr hetten på jakken, og klaffen jeg skal ha på innsiden av glidelåsen foran burde sys på samtidig som glidelåsen.

Vesten til høyre og de to ermedelene til venstre

Etter å ha prøvd på prøvejakken utallige ganger, sett meg i speilet utallige ganger og prøvd å tenke over alle mulige detaljer turte jeg endelig å rive opp sømmene i prøvejakken. Bare dét tok sikkert en time i avslappet tempo. Neste steg var å bruke delene fra prøvejakken som mal for å tegne over og klippe ut i Etaproofen. Det tok litt mot å klippe ut den første delen i stoffet, særlig siden det koster så mye. Jeg klipper og syr suksessivt for å passe på at delene passer og at jeg ikke klipper ut for eksempel to ermer som begge blir feil.

Jeg klippet først ut bakstykket og de to forstykkene. Om en del skal klippes ut to ganger bruker jeg den som er klippet ut i Etaproofen som mal for den speilvendte delen. Før jeg gjorde noe mer sydde jeg sammen disse stykkene til en vest, og kunne for første gang prøve den på. Det så ikke så veldig imponerende ut, så jeg fortsatte med å klippe ut ermedelene. Det tok sin tid å bli enig med meg selv hvordan jeg skulle klippe opp prøveermene. De består av fem deler, men jeg trenger egentlig bare to. Kanskje jeg til og med kunne klart meg med én om jeg ikke ville ha formsydde albuer. Til slutt klippet jeg opp ermet slik at jeg fikk en tilnærmet rektangulær del som går på undersiden av armen og over albuen, og en større asymmetrisk del til oversiden. Formen måtte endres en del siden jeg reduserte antall stoffstykker, men alle mål passet overraskende nok med hverandre etterpå, både mellom ermestykkene og i skulderen. Kanskje jeg begynner å få taket på dette med å lage mønster og tilpasse det?

Videre må jeg klippe ut det andre ermet, klippe ut mansjetter og borrelåsdrag, hetten og bremmen, kragen, klaffene foran og klaffen bak glidelåsen foran, og forsterkninger i Etaproofen. Jeg må også klippe ut kragen i fleece eller ull, beskyttelsen mot haken i fleece/ull, ullstoffet til fire lommer på utsiden og én på innsiden. Til slutt blir det sikkert en del småstykker, som kanaler til strikkene og klaffer over lommene. Det ser ikke ut til at jeg kommer til å bruke i nærheten av alt stoffet, men da trenger jeg heller ikke være så bekymret for å gjøre feil og måtte klippe ut på nytt. Kanskje blir det en bomullsbukse også etter hvert?

Legg inn en kommentar