Hopp til innholdet

Tanker om hetten og andre detaljer

Sist oppdatert 16. november 2018

Dagens tips:

  • Tegn alle deler av til bakepapir uten å klippe ut før du er ferdig med å tegne av hele jakken. Da får man mer tid til å tenke på hvilke endringer man skal gjøre før man klipper ut i stoffet til prøvejakken.

Jeg holder på med det som ser ut til å bli den vanskeligste delen å tegne over: hetten. Den skal endres en del på, og det er nesten umulig å få delene til å ligge flatt siden hetten er så formet. Nå har jeg surfet en stund på nettet, sett på Klättermusens hetter og har vel kommet fram til at det beste blir å tegne en ny hette. Men den letteste løsningen er det vel ikke. Heldigvis har jeg mulighet til å teste den med prøvejakken og gjøre nødvendige endringer til den endelige jakken. Så nå blir det vel noen dager med funderinger over antall stoffstykker, strutlengde (dybden foran ansiktet) og høyden på glidelåsen, altså hvor langt opp jakken skal gå for å beskytte ansiktet. Staffan har påpekt at jeg kan jo sy flere hetter i prøvestoffet, så alt avhenger ikke av at den første testen blir veldig bra.

Hetten på den gamle jakken, Bergans Snowdrift

 

Hetten på Klättermusen Brede

Som det ser ut nå tror jeg den kommer til å bestå av tre deler, og snøringen lager jeg ved å sy på stoffremser på innsiden av hetten. Da kan jeg bare sikksakke kantene og sy dem rett på uten å måtte tenke på at det skal se fint ut. For å få ut strikken man skal stramme til utsiden av hetten får jeg bruke metallringer som festes i stoffet. En av delene i hetten blir selve struten som må lages stivere for å stå imot vinden. Jeg har ikke sett nærmere på ulike løsninger for å lage den stivere, men lurer på om jeg skal bruke en kombinasjon av sånt tynt stoff man kan stryke på som gjør det stivere, og metalltråd som kan formes. Jeg skal ikke lage en ordentlig vindstrut som sørger for å holde et luftlag stille slik at man kan se rett inn i vinden uten å få vinden inn til ansiktet. I stedet skal jeg sette på borrelås og bruke pelskanten jeg bruker til den gamle jakken. Mye fordi jeg vil fortsette å bruke pelskanten som jeg kjøpte i fjor vinter, og fordi jeg har vært fornøyd med den. Den holder vel ikke vinden like bra unna, men til gjengjeld ser man mer rundt seg og hetten blir enklere å ha med å gjøre når den ikke er så stor.

Halsen med fleece på Klättermusen Brede

Jeg har kommet på to ting som skal endres i forhold til det første innlegget. I stedet for å lage en bred kant i cordura som forsterkning på enden av ermene og nederst på jakken skal jeg gjøre som Klättermusen og sy på et smalere kantbånd i mer slitesterkt stoff. Den andre detaljen blir å lage en slags kant med fleece på innsiden av hetten mot halsen (se bildet til venstre), med snøringen på den slik at man får myk fleece mot halsen når man strammer.

Når jeg skal gjøre en del endringer fra jakken jeg bruker som mønster ser jeg at det lønner seg å sette av tid til å tenke over løsninger. Det er fort gjort å bare legge til noen centimeter her og der og klippe rett ut i prøvestoffet, men så merker jeg etter en stund at det ble feil eller kunne gjøres på en mye bedre måte. Så jeg har kommet fram til at det beste er å tegne over alle deler til bakepapir først uten å klippe ut, og la det være en del plass fra kanten av mønsteret til kanten av bakepapiret slik at det kan endres mer på senere. Så kan man, når alle delene er tegnet over, få en oversikt over alle deler og gjøre de siste endringene man har kommet på før man klipper dem ut og overfører dem til prøvestoffet.

Legg inn en kommentar

Oppdag mer fra Friluftsnett

Abonner nå for å fortsette å lese og få tilgang til hele arkivet.

Fortsett å lese