Hopp til innholdet

Lær deg å sy billig og bra friluftsutstyr

Sist oppdatert 30. januar 2022

Hvorfor sy friluftsutstyr selv?

Noen gode grunner til å sy friluftsutstyret selv:

  • Du kan lage utstyret akkurat sånn du vil ha det. Mange som lager eget utstyr savner detaljer på det man kan kjøpe, eller så finner man ikke alle detaljer man vil ha på samme produkt.
  • Å sy utstyr selv er også ofte økonomisk lønnsomt. Etter egne erfaringer koster det omtrent 20 % av butikkpris om man lager det selv. Et par skallvotter i et pustende og vanntett stoff koster ofte over 800 kr i butikken, syr du selv kan du få et par til 50 kr (les egen artikkel om å sy skalvotter).

Når det derimot gjelder telt, soveposer og annet som krever mye stoff og lite arbeid er mulighetene for å spare penger mindre når du skal sy selv. De store produsentene får god rabatt år de bestiller noen kilometer stoff i stedet for bare noen få meter.

For at det skal lønne seg økonomisk å sy sitt eget friluftsutstyr kan man ikke regne i timelønn. For de fleste med fast arbeid skulle det bli dyrere å lage eget utstyr, men man får ikke glemme det som kanskje er det viktigste argumentet for de fleste: det er morsomt.

For meg startet det med at jeg ikke kunne finne en vinterjakke under 4000 kroner som oppfylte minimunskravene mine. Det endte med at jeg sydde den selv, med en totalpris under 1000 kr. Den historien kan du lese om på sybloggen.

Utstyr for å sy vinterjakke.
Utstyr for å sy vinterjakke.

Hva kreves for å sy friluftsklær selv?

For å sy friluftsklærne selv trenger du:

  • Et bord: spisebordet fungerer utmerket
  • En symaskin: moren din har sikkert en som hun låner ut om du ikke har egen
  • En skarp saks: det er verdt å kjøpe en ordentlig en i en stoffbutikk, selv om den koster mer enn den til fem kroner på IKEA
  • Noen småting: nåler, spretter for å ta opp sømmer osv.

Har du ikke sydd siden grunnskolen for mange år siden? Start med noe enkelt for å bli vant med symaskinen igjen. Pakkposer er en bra start, så kan du jobbe deg oppover mot mer kompliserte ting etter hvert som du får mer erfaring.

Hvor kjøper jeg vanntett stoff, fleece, spenner osv.?

Går du til en vanlig sybutikk for å kjøpe vindtett fleece, kevlarforsterket stoff, teltduk, dun av høy kvalitet eller pustende vanntett stoff kommer du antakelig tomhendt hjem. Det meste må man bestille over internett. Jeg kjenner ikke til noen butikk i Sverige eller Norge som har et stort utvalg av stoff, dun og spenner for friluftsutstyr.

Butikkene jeg har bestilt fra er:

Man må betale toll og norsk moms for det man handler og frakten er ganske dyr. Det lønner seg derfor å samle opp større bestillinger. Hos Shelby og Extremtextil får du tak i det meste av stoff, spenner og glidelåser som du trenger når du syr friluftsutstyr.

Når du bestiller materiale er det viktig å ha oversikt over hva du skal bestille. Hvis du har flere prosjekter du skal kjøpe til burde du skrive opp hva du trenger til hvert prosjekt og slå sammen alt til én bestilling.

Ta gjerne med produktnummer så du finner produktene lettere igjen senere. Denne oversikten burde du spare på. Når du noen måneder senere lurer på hvilket stoff eller hvilken størrelse på borrelåsen du skal ha til hvilket prosjekt er oversikten veldig viktig. Det samme gjelder når du trenger nytt friluftsutstyr og skal bestille en ny omgang. Da vil du kanskje ha samme stoff eller en mindre størrelse på glidelåsen. Å kunne sammenligne med forrige bestilling gjør det mye lettere.

Arbeidsflyt når man skal sy friluftsutstyr

Når jeg syr friluftsutstyr bruker jeg aldri et ferdig mønster. Jeg starter med et produkt som jeg er fornøyd med, enten et håndfast produkt, eller et jeg har i hodet eller har sett på et bilde. Å sy uten mønster er god trening i å improvisere, tilpasse og blande ulike deler for å få ønsket resultat.

Uten mønster er det viktig å teste passformen med billig stoff før man begynner å sy på ordentlig. Det kan virke som det tar unødvendig mye tid å lage samme ting to ganger, men det sparer stort sett alltid tid, penger og frustrasjon. Man trenger ikke gjøre alle momentene og det kan gjøres mindre nøyaktig.

Når man velger hva man skal ha som mal skal man være kritisk. Iblant består et klesplagg av mange ulike stoffstykker ettersom det forbedrer passformen. Andre ganger er det fordi det ser finere ut. Mange unødige stoffstykker gjør at det blir mer komplisert å sy og det tar lengre tid. Jeg har et par skallvotter fra Hestra som består av åtte deler. Tre holder uten problem uten å gjøre passformen dårligere.

Stikkord:

Legg inn en kommentar