Hvorfor lage friluftsutstyr selv?

Hvorfor man lager friluftsutstyr selv varierer etter hvem man spør. For det første finner man ikke alltid det utstyret man vil ha. Mange som lager eget utstyr savner detaljer på det man kan kjøpe, eller så finner man ikke alle detaljer man vil ha på samme produkt. Jeg spurte en slank person på 195 cm hvorfor han hadde sydd jakken selv. Han svarte at i motsetning til de jakkene han kunne finne i butikker passet den faktisk. Å sy utstyr selv er også ofte økonomisk lønnsomt. Vi har som en grov rettesnor at det man lager selv koster 20 % av det et ferdig produkt i en friluftsbutikk koster, men dette varierer en del. Et par skallvotter i et pustende og vanntett stoff koster ofte over 800 kr i butikken, syr du selv kan du få et par til 50 kr (les egen artikkel om å sy skalvotter). Når det derimot gjelder telt, soveposer og annet som krever mye stoff og lite arbeid er mulighetene for å spare penger mindre siden man får bra rabatt om man bestiller noen kilometer stoff i stedet for bare noen få meter. For at det skal lønne seg økonomisk å sy sitt eget friluftsutstyr kan man ikke regne i timelønn. For de fleste med fast arbeid skulle det bli dyrere å lage eget utstyr, men man får ikke glemme det som kanskje er det viktigste argumentet for de fleste: det er morsomt. For meg startet det med at jeg klaget over at jeg ikke kunne finne en vinterjakke under 4000 kroner som oppfylte minimunskravene mine. Nå har jeg gått over til bomullsjakke på vinteren.

Annonse

Utstyr for å sy vinterjakke

Hva kreves for å sy friluftsklær selv?

Det kreves ikke så mye å sette i gang med å sy eget friluftsutstyr. I motsetning til om man skal bygge kajakk, pulk, ski eller andre harde ting trenger man ikke verksted eller mange verktøy. Du trenger et bord (spisebordet fungerer utmerket), en symaskin (moren din har sikkert en som hun låner ut om du ikke har egen), en skarp saks (det er verdt å kjøpe en ordentlig en i en stoffbutikk, selv om den koster mer enn den for fem kroner på IKEA) samt noen småting (nåler, spretter). Det at det krever lite utstyr er en viktig grunn til at vi bare syr utstyr og ikke lager andre ting.

Har du ikke sydd siden grunnskolen for mange år siden? Start med noe enkelt for å bli vant med symaskinen igjen. Pakkposer er en bra start. Jobb deg oppover mot mer kompliserte ting, så kommer andre etter hvert ikke til å se forskjell på teltet du har sydd og et fra Helsport.

Kjøpe vanntett stoff, fleece, spenner…

Sammenlignet med å kjøpe gardinstoff er det ikke like lett å kjøpe vanntettstoff og annet man kanskje trenger for syprosjekter.* Går du til en vanlig sybutikk for å kjøpe vindtett fleece, kevlarforsterket stoff, teltduk, dun av høy kvalitet eller pustende vanntett stoff kommer du antakelig tomhendt hjem. Det meste må man bestille over internett. Vi kjenner ikke til noen butikk i Sverige eller Norge som har et stort utvalg av stoff, dun og spenner for friluftsutstyr. Svensker kan uten problem bestille fra Shelby i Finland eller Extremtextil i Tyskland, men bor man i Norge som ikke er med i EU må man betale toll og norsk moms. Vi har lett etter både norske og svenske firmaer som kan sammenlignes med disse, men uten resultat. Hos nevnte nettbutikker kan du får tak i det meste av stoff, spenner og glidelåser som du kan få bruk for når du syr friluftsutstyr.

Når du bestiller materiale er det viktig å ha oversikt over hva du skal bestille. Ofte kjøper man til flere prosjekt, så det gjelder å skrive opp hva man trenger til hvert prosjekt og deretter slå sammen alt til én bestilling. Ta gjerne med produktnummer så du finner produktene lettere igjen senere. Denne oversikten burde du spare på. Når du noen måneder senere lurer på hvilket stoff eller hvilken størrelse på borrelåsen du skal ha til hvilket prosjekt er oversikten veldig viktig. Det samme gjelder når du trenger nytt friluftsutstyr og skal bestille en ny omgang. Da vil du kanskje ha samme stoff eller en mindre størrelse på glidelåsen. Å kunne sammenligne med forrige bestilling gjør det mye lettere.

Arbeidsflyt når man syr friluftsutstyr

Når vi syr friluftsutstyr bruker vi aldri mønster. Vi starter med et ferdig produkt som vi er fornøyd med, enten et som fins i virkeligheten, eller et vi har i hodet eller har sett på et bilde. Jeg hadde aldri sett et par dunbukser i virkeligheten før jeg så de jeg selv hadde sydd. Å sy uten mønster er god trening i å improvisere, tilpasse og blande ulike deler for å få ønsket resultat.

Om man ikke har mønster er det viktig å teste passformen med billig stoff før man begynner å sy på ordentlig. Det kan virke som det tar unødvendig mye tid å lage samme sak to ganger, men vi opplever det som at man sparer tid, og ikke minst penger. Man trenger ikke gjøre alle momentene og det kan gjøres mindre nøyaktig. Ikke minst sparer man penger på å teste på et utslitt laken i stedet for stoffet for over 100 kroner per kvadratmeter.

Når man velger hva man skal ha som mal skal man være kritisk. Iblant består et klesplagg av mange ulike stoffstykker ettersom det forbedrer passformen. Andre ganger er det fordi det ser finere ut. Mange unødige stoffstykker gjør at det blir mer komplisert å sy og det tar lengre tid. Erin har et par skallvotter fra Hestra som består av åtte deler. Tre holder uten problem uten å gjøre passformen dårligere.

*Dette gjelder ikke om du er mann og skal handle gardiner med kjæresten. I så fall kan man ofte foreslå samtlige stofftyper som fins i butikken uten at det duger.

Annonse

Legg inn en kommentar

%d bloggere liker dette: