Sist oppdatert 11. februar 2024
Mat på tur bør helst være lett, ta liten plass, smake godt og være næringsrikt. Tørket mat er ypperlig på tur og det er ikke veldig vanskelig å gjøre selv. Du kan også tørke kjøtt, men det går jeg ikke nærmere inn på i denne artikkelen. Tørket frukt kan brukes i frokostblanding eller grøt på morgenen eller spises som proviant underveis. Tørkede grønnsaker passer bra til både lunsj og middag. Se også Mat på tur for å lese mer om hva jeg pleier å spise på tur.
Tørket mat tar mindre plass, veier mindre, og må ikke tines på vinteren. Under tørkingen forsvinner væsken, men næringsstoffene bevares. Tørking av mat er mer skånsomt enn dypfrysing. Til slutt et lite tips før jeg går nærmere inn på hvordan du går fram: På vinteren er vanligvis luftfuktigheten inne betydelig lavere enn om sommeren samtidig som innetemperaturen er omtrent den samme. Det er altså en fordel å lufttørke mat på vinteren.
Slik tørker du frukt og grønnsaker
Ulike måter å tørke maten på
Stativ: Det er mulig å kjøpe ulike typer stativ til tørking av mat, både med og uten elektrisk hjelp. De enkleste består av flere brett hvor du legge på maten. Stativene egner seg best for matvarer med lite væske. Tørking i romtemperatur tar 4-5 døgn. Sett gjerne stativet nær en varmekilde for å korte ned tørketiden.
Dehydrator: Tørkestativ med strøm kalles dehydrator og bidrar med varme og luftgjennomstrømning for å tørke maten raskere.
Stekeovnen: Du kan også bruke risten i ovnen med et bakepapir over. Sett ovnen på 50 grader, gjerne lavere. La det være en glipe i ovnsdøren for å slippe ut fuktighet. Kan eventuelt kombineres med lufttørking etter å ha vært i ovnen først.
Slik gjør du
- Skjær maten i tynne skiver eller små biter for at den skal tørke så fort som mulig.
- Vend maten underveis, gjerne flere ganger.
- Oppbevar den tørkede maten i en lufttett boks, men ikke sett på lokket før du er sikker på at fuktigheten er ute.
Frukt
Appelsiner tar noen ganger for lang tid å tørke i romtemperatur, men stort sett går det greit. De skrelles hele og skjæres i tynne skiver på tvers av båtene.
Epler, pærer og bananer passer veldig bra til å tørke i romtemperatur. Epler og pærer kjernes ut hele, deretter skjæres de i skiver på tvers slik at man unngår en tykk side som man får med båter. La skallet være på. Epleringene kan henges opp i en hyssing, for eksempel i et solrikt vindu, men tenk på at det kan dryppe i begynnelsen. Bananer skjæres i tynne skiver på tvers.
Kiwi kan tørkes, men blir veldig konsentrert i smaken.
Noen frukter og bær inneholder veldig mye væske, tar mye mindre plass når de tørkes og smaken blir veldig konsentrert. Likevel kan det kjennes som sløseri å plukke en liter blåbær og bare få igjen en desiliter etter tørking.
Grønnsaker
Mange grønnsaker må kokes ett til to minutter før de kan tørkes, ellers blir holdbarheten altfor kort og de kan bli dårlige før de rekker å tørke nok. Paprika og purre kan tørkes direkte, men stort sett alle andre grønnsaker bør kokes. Ellers er framgangsmåten den samme som for frukt.
Paprikastrimler/-ringer kan henges opp som epleringer.
Purre egner seg bra til tørking.
Gulrøttene kokes først en kort stund og skjæres deretter i skiver. Pass på at skivene er tynne nok.
Brokkoli bør også kokes. Tørk først i ovnen, ellers kan den lett bli dårlig før den tørker helt.
Sopp
De fleste sopp går fint å tørke, jeg har prøvd traktkantarell og sjampinjong med hell. Tørre sopper som traktkantarell kan henges opp i en tråd, mens mer vannrike sopp kan tørkes i ovn.
Tilberedning av tørket mat
Ved tillaging pleier jeg å tilsette frukten eller grønnsakene 5-10 minutter før det skal spises, slik at de tar til seg vann.
Det er mange bøker om tørking av mat og i en del større kokebøker omtales også tørking. Se for eksempel «Vegetariska kokboken» av Inga-Britta Sundqvist. Boken er oversatt til norsk, redigert av Ingrid Espelid Hovig.
Jeg lager krydder av grønnsaker med litt salt. Kjører de i foodprocessor og stryker blandingen utover bakeplata, tørker i stekeovn på 50 gr. Har ikke hatt ovnsdøren på gløtt, det skal jeg begynne med nå. Når alt e tørt kjører æ de igjen i fp til pulver. Dette har jeg kommet på selv. Så lenge de ikke damper når lagt i tett glass, så vet jeg at det er tørket ordentlig. Er ikke sikker på næringsinnholdet da…
Det var en ny vri, takk for tipset!