Ikke all mat egner seg til friluftsliv. Mye av det man kjøper til daglig blir altfor tungt å ta med på tur. Når man skal planlegge turmat er noe av det viktigste man må tenke på vekt og volum, så lenge man ikke har god plass i en pulk. Er turen lengre enn en helg blir det samtidig ekstra viktig å tenke på næringsinnholdet, spesielt at du får i deg nok karbohydrater og fett, men også vitaminer, mineraler og andre viktige næringsstoffer. For å få mer variert mat på tur kan man tørke frukt og grønnsaker og ha det i frokostblandingen på morgenen og middagsgryten på kvelden. Det fins mange frysetørkede produkter på markedet, som blant annet REAL Turmat, men dette blir ganske dyrt i lengden, og posesupper med pasta inneholder ikke så mye mer enn karbohydrater og krydder. Det er også mulig å tørke kjøtt, men det beskriver vi ikke i denne artikkelen. Se Mmat på tur for å lese mer om hva vi pleier å spise på tur.

Skal vi på en kortere tur eller har med pulk er det kanskje aktuelt å ta med ferske grønnsaker, men vi foretrekker stort sett tørket frukt og grønnsaker er stort sett å foretrekke. Tørket mat tar mindre plass, veier mindre, og må ikke tines på vinteren. Under tørkingen forsvinner væsken, men næringsstoffene bevares, og det er mer skånsomt enn dypfrysing. Det tar vanligvis kortere tid å tørke mat på vinteren fordi luftfuktigheten er lavere inne og temperaturen er ikke vesentlig lavere enn på sommeren.

Slik tørker du frukt og grønnsaker

For at maten skal tørke så fort som mulig burde man skjære den i skiver eller små biter. Om matvaren inneholder lite væske går det fint å tørke i romtemperatur. Vi har et stativ med tynne, luftige plater som vi legger bakepapir og deretter maten på. Et alternativ er å bruke risten fra ovnen med bakepapir. Husk å vende maten etter ca et døgn så det ikke kleber seg for mye. Deretter tar det 4-5 dager til det er tørket. Dette avhenger av vanninnholdet, hvor store bitene er og om det er skall eller annet som hindrer vannet fra å fordampe. Vend flere ganger om det trengs.

Det går raskere og matvaren holder lenger om man i tillegg bruker en varmekilde. Man kan for eksempel legge maten inntil en elektrisk ovn, ved en peis eller tørke i ovnen. Pass på at det ikke blir for varmt, rundt 50°C (gjerne litt lavere) i ovnen er passe, og la det være en glipep i ovnsdøren slik at fuktigheten slipper ut. Med mat som tar lang tid å tørke kan det være en fordel å først tørke det en stund i ovn slik at det får et ytre beskyttende og tørt lag, og deretter la det tørke ferdig i romtemperatur. I dag fins det også mange elektriske mattørkere/dehydratorer å få kjøpt for de dedikerte, men vi har hittil klart oss fint med et enkelt tørkestativ.

Frukt

Appelsiner tar noen ganger for lang tid å tørke i romtemperatur, men vi pleier likevel å ta sjansen og stort sett går det greit. Appelsiner De kan skrelles hele og deretter skjæres i tynne skiver på tvers av båtene. Epler, pærer og bananer passer veldig bra til å tørke i romtemperatur. Epler og pærer kjernes ut hele, deretter skjæres de i skiver på tvers slik at man unngår en tykk side som man får med båter. La skallet være på. Epleringene kan henges opp i en hyssing, for eksempel i et solrikt vindu, men tenk på at det kan dryppe i begynnelsen. Bananer skjæres i tynne skiver på tvers. Appelsiner tar noen ganger for lang tid å tørke i romtemperatur, men vi pleier likevel å ta sjansen og stort sett går det greit. Kiwi kan også tørkes, men blir veldig konsentrert i smaken. Noen frukter og bær inneholder veldig mye væske, tar mye mindre plass når de tørkes og smaken blir veldig konsentrert. Likevel kan det kjennes som sløseri å plukke en liter blåbær, og bare få igjen en desiliter etter tørking. Legg de oppskårede bitene på bakepapir på en rist. Oppbevar den ferdigtørkede frukten i en lufttett boks.

Grønnsaker

Mange grønnsaker må kokes ett til to minutter før de kan tørkes, ellers blir holdbarheten altfor kort, og de kan bli dårlige før de rekker å tørke nok. Dette gjelder stort sett alle andre grønnsaker enn paprika og purre. Ellers er framgangsmåten den samme som for frukt. Vi pleier å tørke paprikastrimler/-ringer (kan henges opp som epleringer), purre og gulrøtter. Gulrøttene kokes først en kort stund og skjæres deretter i skiver. Pass på at skivene er tynne nok. Ellers har vi prøvd brokkoli, som også bør kokes. Dette fungerer ikke alltid, noen ganger blir det dårlig etter en dag eller to. Pass på at du bruker små biter eller tørk det i ovnen først/i stedet.

Sopp

De fleste sopp går fint å tørke, og vi har prøvd traktkantarell og sjampinjong med hell. Tørre sopper som traktkantarell kan henges opp i en tråd, mens mer vannrike sopp kan tørkes i ovn.

Tilberedning av tørket mat

Ved tillaging pleier vi å tilsette frukten eller grønnsakene 5-10 minutter før det skal spises, slik at de tar til seg vann.

Det fins mange bøker om dette, og i en del større kokebøker omtales også tørking, for eksempel i “Vegetariska kokboken” av Inga-Britta Sundqvist. Denne boken fins også på norsk, redigert av Ingrid Espelid Hovig.

Annonse

2 thoughts on “Tørke frukt og grønnsaker

  1. Jeg lager krydder av grønnsaker med litt salt. Kjører de i foodprocessor og stryker blandingen utover bakeplata, tørker i stekeovn på 50 gr. Har ikke hatt ovnsdøren på gløtt, det skal jeg begynne med nå. Når alt e tørt kjører æ de igjen i fp til pulver. Dette har jeg kommet på selv. Så lenge de ikke damper når lagt i tett glass, så vet jeg at det er tørket ordentlig. Er ikke sikker på næringsinnholdet da…

Legg inn en kommentar

%d bloggere liker dette: