Hopp til innholdet

Tegne mønster

Sist oppdatert 16. november 2018

Dagens tips:

  • Tegn av alle deler fra en gammel jakke til bakepapir eller lignende. Bruk en blyant med rund spiss, som ikke går gjennom papiret så lett.
  • Endre delene for å gjøre ermer bredere og lignende, ved å tegne om mønsteret på papiret før du klipper ut i prøvestoffet.
  • Legg til 1-1,5 cm i alle sømmer.

Lage mønster på bakepapir

Jeg har tegnet over alle deler til bakepapir fra den gamle jakken, bortsett fra hetten. Nå skal jeg klippe delene ut i prøvestoffet. Jeg har kunnet slå sammen flere deler som har vært delt opp kun for designens del. Så nå har jeg to forstykker, ett bakstykke og 5 deler på hvert erme. I tillegg skal jeg ha cordura nederst på jakken og ytterst på ermene.

Jeg fant fort ut at det enkleste var å tegne mønsteret på bakepapir først, og at det var best å tegne det ferdig på bakepapiret før jeg brukte det som mal på prøvestoffet. Å legge til en centimeter for sømmer og endre på stykkene mens jeg tegnet av til prøvestoffet fungerte dårlig. Det ble flere feil og var vanskelig å holde oversikten. For å klippe ut i prøvestoffet tegnet jeg av mønsteret med kritt. Til bakstykket tegnet jeg bare halvparten på bakepapir og speilvendte den da jeg skulle klippe ut i prøvestoffet. De fleste andre deler kan selvfølgelig klippes ut i bare ett eksemplar fra bakepapir og snus for å klippe ut for begge sider av jakken.

Tilpassing av mønsteret

Mye av designendringene jeg gjør nå blir testing i det blå. Det skal bli spennende å se hvordan det ser ut når jeg får sydd sammen prøvejakken. Jeg legger til noen centimeter her og der for å gjøre jakken lengre, litt bredere og ermene lengre. Så får vi se om det ser bra ut til slutt eller om jeg må gjøre justeringer til den endelige jakken. I dette stadiet gjelder det å ta seg god tid til å tenke gjennom hvordan man vil ha jakken. Det blir lett til at jeg tenker feil når det skal endres mange steder, så det beste er å ta noen deler om dagen i stedet for å ta alt på én gang.

Neste steg blir delvis å få oversikt over hva jeg må kjøpe fra extremtextil, siden jeg skal prøve å sy prøvejakken så komplett som mulig med glidelås og andre detaljer. Samtidig skal jeg klippe ut de siste delene i bakepapir og prøvestoffet og begynne å sy sammen jakken.

Legg inn en kommentar