Hopp til innholdet

Råtass fra Petzl: Hodelykten Ultra Rush belt

Petzl Ultra Rush belt

Sist oppdatert 1. februar 2021

Hodelykta Petzl Ultra Rush belt er lyssterk og førsteinntrykket er at dette er en solid lykt som tåler hard bruk. Den er også enkel og behagelig i bruk, selv om vekten med fordel kunne vært lavere. Jeg har brukt lykta på noen småturer i høst og skal si litt om førsteinntrykket. Lykta er kjøpt med et gavekort jeg har fått sponset fra Addnature, en nettbutikk som selger friluftsutstyr.

Petzl Ultra Rush belt
Petzl Ultra Rush belt

Hvorfor jeg valgte Petzl Ultra Rush belt

Jeg var ute etter en treningslykt til turer med høyere fart på ski og til dels sykkel. Lykta jeg har fra før, Petzl Myo XP belt, fungerer godt til turbruk i lavere tempo, men når jeg står på ski og ploger for harde livet med to trekkhunder foran i mørket holder den ikke mål. Jeg kan vel sies å være Petzl-frelst og har holdt meg til lyktene deres i alle år. Alle tre lyktene fungerer og lyser fortsatt, selv om den billigste, Petzl Tikka+, holder på å falle fra hverandre. Jeg har aldri opplevd problemer med ledninger eller annet, som flere andre hodelyktprodusenter sliter med og har inntrykk av at dette er lykter med god kvalitet og bra batteritid.

Petzl Ultra Rush belt oppfylte kravene jeg hadde til betydelig bedre lysstyrke enn de 85 lumen jeg har fra før, samtidig som batteritiden var brukbar i forhold til den høye lysstyrken.

Lysstyrke

Ultra Rush belt har en maksimal lysstyrke på 760 lumen, men kan også brukes på tre andre lysstyrker. Ifølge Petzl har den følgende spesifikasjoner:

LysmodusLysstyrkeBatteritidReservemodus
minimum65 lm i 73 t45 m i 73 t73 t2 t ved 45 lm
økonomisk300 lm i 14 t100 m i 14 t14 t
optimal420 lm i 10 t115 m i 10 t10 t
maks760 lm i 4 t170 m i 4 t4 t

Laveste styrke passer bra til gåturer, men da foretrekker jeg den lettere lykta Myo XP belt. De to neste trinnene har jeg brukt mest og passer for turer i litt høyere tempo. Høyeste lysstyrke har jeg brukt for å sjekke terrenget lenger fram før jeg har byttet tilbake til lavere styrke. Jeg ser også for meg å bruke høyeste lysstyrke til fotografering i mørket.

Denne lykta er av den regulerte typen, det vil si at den lyser konstant på samme lysstyrke helt til den går over i reservemodus når batteriet blir lavt. Det gjør batteritiden kortere, men er en stor fordel når man er avhengig av god lysstyrke på treningsturer.

Batteri

Ifølge spesifikasjonene skal lykta lyse i 10-14 timer på nivåene jeg kommer til å bruke mest. Det burde holde for et par treningsturer i kulda, men jeg må nok være nøye med å holde den oppladet. Den går på et spesialbatteri av typen Lithium-ion på 5200 mAh og lades med medfølgende lader. Det betyr at det er vanskelig å ta med reservebatteri. Lithium-ion-batterier holder seg best med klattlading, så man skal ikke la den lade helt ut og helt opp igjen. En batteriindikator på lampen viser hvor mye batteri man har igjen og det tar ca. 6 timer å lade batteriet helt opp.

Vekt

Lykta er tung. Hodedelen veier ca. 190 g og batteripakken ca. 280 g, med ledningen blir totalvekta på 510 g. Hodebåndet krever litt justeringen, men når det er gjort sitter den fast og godt på hodet og overraskende behagelig for å være så tung. Jeg foretrekker likevel den lettere lykta Myo XP belt om jeg ikke trenger så høy lysstyrke. Batteripakken føles også ganske tung å ha i lomma. Ledningen er i korteste laget for å være i en bukselomme, men jeg foretrekker uansett å ha den i jakkelomma der den ikke blir i veien på samme måte.

Andre funksjoner

Ultra Rush belt er behagelig i bruk. En stor vrider brukes for å slå på og velge lysstyrke og man bytter lettvint mellom de ulike styrkene. Av/på-nivået er noe tyngre å vri slik at man vet når man er i ferd med å slå av lykta. Vrideren er såpass stor at den går fint å betjene med store votter vinterstid. Den sitter på høyre side og er derfor tilpasset høyrehendte. Ifølge Petzl skal lykta være vanntett ned til 1 meters dybde i 30 minutter. Den skal også tåle røff behandling og det er inntrykket når man tar den i bruk. Prisen er på 3 800 kr.

Konklusjon

Dette er lykta for den som er ute etter høy lysstyrke til treningsbruk og en lykt som tåler røff bruk. Den har grei batteritid i forhold til sammenlignbare modeller, men er ikke i toppsjiktet. Den er også relativt tung og stor og i øvre sjikt når det gjelder pris.

Produsent
Vekt (inkl. batterier)
Lysstyrke
Batteritid
Bruksområde
Pris
Petzl193 g (510 g)65-760 lm
(45 lm i reservemodus)
4-73 t
  • Jogging
  • Skiturer
  • Alt som krever mye lys
3 800 kr
Fordeler
Ulemper
+ Lysstyrke– Vekt
+ Solid– Pris

Legg inn en kommentar