Sist oppdatert 1. februar 2021

Mila vinterjakke fra merket Svånå er unik i sitt slag, faktisk den eneste som er produsert per dags dato. Når den til og med er sydd av undertegnede kan det kanskje tilgis om denne testen ikke er helt objektiv. Om du vil lese mer om hvordan jakka ble til fra idéstadiet via mønster til ferdig jakke kan du lese om det på Sybloggen. Den ble påbegynt i januar 2010 og ferdig i oktober samme år. Siden det er den brukt på alle vinterturer, både teltturer og dagsturer, det vil si to sesonger i skrivende stund.

Mer om Svånå Mila

Først skal jeg si litt om bakgrunnen for navnet på jakken. Under en tur på Dovre sommeren 2006 snakket Staffan og jeg mye om å sy friluftsutstyr mens vi rundet Snøhetta ved Svånåtindan. Da var klesmerket døpt og siden har vi gitt navn til det vi har sydd etter stedet det er brukt første gang. Den første teltturen med Svånå Mila startet fra Kjølvollen ved snaufjellet ovenfor der vi bor i Rendalen og gikk mot Gråhøgda. På vei hjem igjen gikk vi over Miltjønna. Mila syns jeg var et passende navn på en jakke jeg håper å bruke på mange lange turer framover.

Svånå Mila er en hoftelang jakke i Etaproof bomull med en romslig hette med feste for pelskant, dobbel klaff over glidelåsen, to håndvarmelommer med fleece og to større oppbevaringslommer i brysthøyde. Den er tilpasset bruk med sekk med kraftig hoftebelte slik at ingen lommer eller spenner kommer i klem og kan gi gnagsår. I halslinningen er det sydd på en fleecekant og det er stramming øverst i kragen slik at man ofte kan gå hals eller skjerf og likevel holde kulden og vinden ute. Hetten er sydd på et stykke ned på kragen slik at man kan ta den av og på uten å måtte åpne glidelåsen. Hetten har stramming rundt hodet og rundt åpningen og bremmen kan brettes bakover om man ikke trenger den over ansiktet. På skuldrene er det dobbelt stofflag for å gjøre den mer vanntett og slitesterk på dette utsatte punktet. Det er stramming i livet og nederst på jakken. Ermene er romslige nederst slik at man kan trekke jakken over selv de største votter. Brede borrelåser strammer inn ved håndleddene.

Erfaringer

Alt i alt er jeg storfornøyd med jakken, noe som bare skulle mangle etter alle timene jeg har lagt ned på å planlegge og å sy jakken. Den har alt jeg har vært fornøyd med med tidligere jakker i tillegg til det jeg har savnet. Håndvarmelommene er sydd slik at de slutter tett rundt hendene, noe som føles som den største luksus når man er kald på hendene. Oppbevaringslommene er store slik at man får plass til det meste og er plassert over der hoftebeltet sitter. Jeg er også fornøyd med størrelsen på hetten og kan nå gå stort sett uten ansiktsmaske og skibriller så lenge jeg setter på pelskanten, selv om det er tett snødrev. Noe annet jeg har savnet veldig på de fleste andre vinterjakker er en varm krage som kan strammes øverst. Mange kan strammes et stykke ned, men da får jeg fortsatt kald luft ned ved halsen.

Siden dette er den første jakken jeg har sydd er det klart jeg ville gjort enkelte ting annerledes om jeg skulle begynne på nytt i dag. Åpningen i hetten er i største laget, men jeg er fornøyd med hvor langt ut den går over ansiktet. Jeg syns strutløsningen (åpningen er enda lenger foran ansiktet slik at man får en vindstrut som hindrer vinden i å blåse inn i hetten) på Klättermusen sine jakker blir litt voldsom og klarer meg med min slik min er. Klaffene over glidelåsen foran kunne jeg nok laget bedre. Den ene er bare et enkelt lag stoff, de burde vært doble begge to (vrengt sylinder) slik at de er stivere og ikke like lett kommer i veien for glidelåsen. Glidelåsen har fungert helt greit, men det hadde nok ikke vært en ulempe med en som er enda bredere i tilfelle den fylles med is og snø.

Pris og tilgjengelighet

Så kommer det største ankepunktet med jakken: den er (foreløpig) ikke i masseproduksjon og derfor svært vanskelig å få tak i (min er ikke til salgs…). Jeg aner heller ikke hva prisen skulle vært om den skulle selges på det åpne marked. Ganske mange tusen skulle jeg tro med tanke på hvor mange timer som har gått med i produksjonen. Fordelen med Mila er imidlertid at framgangsmåten ligger åpent tilgjengelig for alle på Sybloggen, så det er bare å ta fram symaskinen og lage din egen!

Legg inn en kommentar

%d bloggere liker dette: