Hopp til innholdet

Sy skallvotter

Sist oppdatert 19. mars 2022

Vanskelighetsgrad: Å sy skallvotter kan virke ganske lett siden det er så lite. Så feil kan man ta. Ettersom det er ganske lite og nøye med passformen kan en centimeter feil gjøre at den passer dårlig. Feil blir derimot verken dyre eller tidkrevende å rette til så lenge du bestiller nok materialer.

Du trenger

 • Stoff: Jeg anbefaler vanntett pustende stoff tilsvarende Gore-tex. Det enkleste er å kjøpe trelags stoff, men det er ikke veldig slitesterkt og bør derfor forsterkes i sliteflatene. Alternativt kan man kjøpe tolags stoff og fóre vottene på innsiden med et pustende stoff som beskytter membranen. 
 • Tynn strikk
 • Snorlås
 • Webbing Både bred ved håndleddet og smalere for å feste snorlås. Det går også an å bruke silkebånd i stedet for smal webbing.
 • Spenne for webbingen
 • Silikon for å tette sømmer: Man kan også tape, men det blir vanskeligere på grunn av tommel og andre små deler.

Les mer om hvor du kjøper vanntette stoff, spenner og annet du trenger for å sy friluftsutstyr i artikkelen Om å sy utstyr.

Slik gjør du

Vottene skal gå langt opp på armen og være store nok til at man får plass til flere lag ullvotter under. Ser de unaturlig store ut når du har malen foran deg er de antakelig passe.

 1. Tegn av og klipp ut de tre stoffstykkene i det vanntette stoffet etter mønsteret på bildet. Pass på å legge stoffet riktig vei så det ikke blir speilvendt. Bruk de stykkene som mal for å klippe ut fóret.
 2. Sett sammen fóret og membranstoffet. Sy sikksakk langs kantene for at stoffet ikke skal rakne og for å sette fóret fast i det vanntette stoffet. Nå har du tre deler der fór og vanntett stoff sitter fast i hverandre.
 3. Når du skal sy sammen de tre stykkene er det lurt å begynne med tommelen, den er vanskeligst.
 4. Sy deretter fast resten av stoffbitene. Glem ikke at du skal sy fast webbing ved håndleddet og feste snorlåsen. Det blir penest om du syr fast båndet i sidesømmen før du syr sammen hele votten.
 5. Brett stoffet langs kanten for å lage en kanal til strikken. Husk på å la det være igjen en åpning eller sett inn en metallring som åpning for strikken.
 6. Før strikken gjennom kanalen og snorlåsen. Knyt en knute eller sett på en plastspenne slik at strikken ikke kan komme ut, og for å ha noe å ta tak i for å stramme strikken.
 7. Begynn igjen fra steg 1 for å sy den andre votten, men glem ikke at det skal være speilvendt på den andre hånden.
 8. Tett sømmene med silikon.
Mønster for å sy skallvotter
Skallvotten vrengt
Rem for å stramme votten over håndleddet
Snorlås festet med silkebånd
Ferdig skallvott
Ferdig skallvott
Stikkord:

Legg inn en kommentar