Hopp til innholdet

Dagstursekk

Sist oppdatert 30. januar 2022

En god dagstursekk er god å bære og tilpasset ditt friluftsliv. Kanskje skal du ha den med deg i storsekken på telttur og den må være liten og nett. Eller du trenger en sekk med mye festemuligheter for breutstyr eller inndelinger til fotoutstyret. Her deler jeg noen tanker om hva som er en bra dagstursekk.

Dagstursekken F-stop Tilopa tilpasset turer med fotoutstyr

Størrelse

En dagstursekk på 30-40 liter passer for de fleste. Skal du ha med klatreutstyr, mye fotoutstyr eller ekstra varme klær på vinteren i tillegg til det vanlige utstyret, kan det hende du ønsker enda mer plass i sekken. Selv bruker jeg fotosekken F-stop Tilopa som rommer 48 liter. På lengre teltturer kan det være fint å ha med dagstursekk for småturer fra leiren. Da bør sekken være både liten og lett og du bør teste muligheten for å ha den inni storsekken eller feste den utenpå.

Bæresystem

Selv om dagstursekken er betydelig mindre enn storsekken til overnattingsturer er det viktig med et bra bæresystem. Sekken burde være avstivet i ryggen slik at den ikke faller sammen om du har noen kilo i den. Pass på at hoftebeltet faktisk avlaster skuldrene og ikke bare er en liten rem for å holde sekken inn mot ryggen. Sjekk også mulighetene for å tilpasse sekken: lengden på skulderremmene, avstanden mellom dem, avstanden mellom skulderremmer/hoftebeltet og sekken. Klarer du å tilpasse sekken så den sitter behagelig?

Dagstursekk og pulksele

Når man drar pulk er det bedre med et lite hoftebelte på dagstursekken så det ikke blir klumpete med både pulksele og hoftebelte over hverandre. Går du mye med pulk vinterstid kan en pulksekk være en god investering. Fjellpulken lager små dagstursekker på 25 og 40 liter med integrert pulksele.

Vekt

Kraftig bæresystem og stort volum gir høyere vekt på dagstursekken. Vekten er spesielt viktig om du skal bære med deg sekken på teltturer for å ta dagsturer fra leiren. Er de fleste dagsturene hjemmefra er det mindre viktig og kanskje du heller vil prioritere bærekomfort og god nok plass i sekken.

Festemuligheter og andre finesser

Festemuligheter for alt mulig utstyr er ganske vanlig og selv på de enkleste dagstursekker. Ta stilling til hva du trenger: feste til ski på sidene av sekken, integrasjon til drikkesystem og festemuligheter for liggeunderlag og fotostativ. Kanskje er det ikke like nødvendig med ekstra åpninger i en liten sekk, eller egen lomme til drikkeflaska så du når den med sekken på.

Dagstursekk med vertikalt feste for liggeunderlaget. Da setter det seg ikke så lett fast når man går gjennom skogen.

Vær kritisk til hvordan sekken er i bruk: kan du håndtere glidelåser og spenner med store votter på vinteren? Er glidelåsene lette å dra opp og igjen? Er det nok remmer til å feste det du trenger på en enkel måte?

Legg inn en kommentar

Oppdag mer fra Friluftsnett

Abonner nå for å fortsette å lese og få tilgang til hele arkivet.

Fortsett å lese