Hopp til innholdet

Velge teltplass

Teltplass med utsikt mot vann og fjell

Sist oppdatert 30. januar 2022

Sommer

Vann

På sommeren må man først og fremst tenke på vann når man skal velge teltplass. Det greieste er å sette opp teltet rett ved vannkilden, så blir det kortere å gå på morgenen når man trenger vann til frokosten og kanskje er sliten fra dagen før. Er man i beiteområder bør man være kritisk til å drikke vannet. Selv om vannet ser rent ut og det ikke går dyr rett i nærheten kan vannet være forurenset. Man bør heller ikke drikke brevann. Det inneholder mange små partikler som ikke er bra å få i seg. Isen sliper løs små korn fra fjellet som fryser fast og følger med smeltevannet. Om vannet har passert en innsjø faller partiklene ned til bunnen og det er trygt å drikke vannet. 

Steinur

Steinur er ikke avmerket på vanlige turkart og kan gjøre det veldig vanskelig å finne en egnet teltplass. Les mer om det i artikkelen Orientering. Slå derfor heller leir for tidlig om det ser ut til å være steinur lenger fram.

Sol

Man må ofte velge mellom morgen- og kveldssol. Å sitte i kveldssola og spise middag kan være fint om det er varmt nok. Får man morgensol i stedet kan man tørke duggen av teltet og kanskje noen våte klesplagg. Midt på sommeren kan det derimot bli ulidelig varmt i teltet om morgenen om sola skinner rett på teltet. Da kan det lønne seg å gå litt lenger, til man finner et sted som gir mer skygge på morgenen.

Vind

Det blåser sjelden så mye på sommeren at det blir fare for at teltet ikke holder så lenge du har et telt laget for fjellbruk. Likevel kan det være mer behagelig å ligge i le om teltet bråker mye i vinden. Ellers kan en lett bris være å foretrekke framfor vindstille på grunn av myggen. 

Bål

Om man skal lage mat over bål må man finne et sted med nok brensel. Selv på snaufjellet finner man vanligvis ved i form av røtter og små vierbusker. Furu og gran er lettest å få fyr med, særlig tyri eller de tørre greinene nederst på stammen. Never kan være bra å sanke på veien under dagen. Tenk også på hvor populært området er. I skogsområder nære byer er det ofte helt ribbet for god ved nær bra teltplasser. Les Lage bål for å lære hvordan man lager bål på tur.

Terrenget

Når du har bestemt hvilket område du skal slå leir må du finne den beste plassen for teltet. Finn en stor nok flate som ikke heller, spesielt sideveis. Sjekk etter steiner, røtter og annet som kan være ubehagelig å ligge på eller ødelegge teltet. Har det regnet mye i det siste er det kanskje ikke mulig å finne et helt tørt sted. Teltbunnen burde være vanntett nok til å tåle det, men sekken og utstyret i forteltet kan bli fuktige. Prøv derfor å unngå fuktige områder om du kan, særlig myr. Selv om det virker helt tørt på kvelden kan regn i løpet av natten fort lage store dammer og elver blant bagasjen. Flate plasser med grønn og frisk vegetasjon ser ofte innbydende ut, men kan også fort bli bløte og er derfor ikke å anbefale.

Teltplass med utsikt mot vann og fjell
God utsikt er heller ikke å forakte, når andre kriterier er oppfylt på teltplassen

Vinter

Vann

Også på vinteren er det viktig å tenke på vann. Det er ikke så ofte man finner rennende vann som er lett tilgjengelig, men gjør man det kan man spare mye brensel. Det krever like mye energi å smelte snø til 0 grader vann som å varme vann fra 0 til 80 grader. Se på kartet om det fins noen store elver eller innsjøer med inn- og utløp. Det kan også være mulig å grave fram bekker.

Sol

Sola varmer ikke mye på kvelden på vinteren eller er ikke oppe i det hele tatt, og man får derfor ikke mye glede av kveldssol. Morgensola, derimot, kan gi god varme når man pakker sammen. Er det sent i sesongen kan den til og med gi så mye varme at man kan henge ut soveposer og annet som må tørkes.

Vind

På fjellet kan feil valg av teltplass få alvorlige konsekvenser om vinden blåser sterkt og det driver mye snø. Om det blåser når man skal slå leir, eller det er meldt sterk vind i løpet av natten, burde man prøve å finne et sted som gir le. Plasser teltet slik at inngangen er på lesiden. Fordypninger i terrenget kan gi le, men der kan det også samle seg mye snø om det driver. I verste fall kan snøen begynne å begrave teltet og man må ut og spa det fram igjen. 

Telt i uvær på vinteren
Velg teltplass med omhu når det blåser på vinteren

Blåser det så kraftig at det blir vanskelig å sette opp teltet burde man prøve å finne et sted å grave seg ned (les mer i artikkelen Lage snøhule og snøgrop). Vurder forholdene i god tid før du må slå leir. Å grave seg ned tar betydelig lenger tid enn å sette opp teltet, beregn minst 2-3 timer.

Om man er nybegynner og føler seg usikker på ferdighetene i hardt vær kan det være best å telte i nærheten av hytter eller i skogen de første vinterturene. Når man føler seg tryggere kan man gradvis telte mer på fjellet. Les mer i artikkelen Starte med vinterfriluftsliv og En dag med sterk vind på vinterfjellet.

Lover og regler

Til slutt: Ikke glem at det ikke er lov å telte hvor som helst, for eksempel i innmark eller nære bebyggelse. Les mer i artiklene Friluftslover i Norge og Friluftslover i Sverige.

Stikkord:

Legg inn en kommentar