Hopp til innholdet

Etisk friluftsutstyr

Sist oppdatert 1. februar 2021

Her finner du en oversikt over hvilke bedrifter som stiller ulike etiske krav til materialene de bruker i friluftsutstyret. Noen bedrifter setter også etiske krav i forhold til arbeidsforhold, donerer deler av overskuddet til veldedige formål og har ulike typer sertifiseringer. Det har jeg ikke tatt med i oversikten. Jeg har først og fremst brukt opplysninger bedriftene har på egen hjemmeside.

I tabellen nederst på siden finner du linker til bedriftenes nettsider og mer informasjon om hvilke etiske krav de stiller til produksjonen sin.

Annet

Resirkulering: Bedriften resirkulerer og/eller har produkter av resirkulert materiale.

Bergans, Klättermusen og Stormberg har returordninger for klærne sine, Stormberg tilbyr pant. Da kan det selges brukt, sys om eller gis bort til de som trenger det. Klättermusen, Norrøna, Stormberg selger produkter av resirkulert materiale.

Bomull

Klättermusen bruker kun økologisk bomull. Norrøna bruker kun økologisk eller resirkulert bomull. Bergans, Fjällräven, Lundhags har noen produkter laget av økologisk bomull.

Dun

Bergans, Fjällräven, Haglöfs, Helsport, Klättermusen, Mountain Hardwear, Norrøna, Stormberg bruker kun dun som er et biprodukt fra matproduksjon, den er ikke plukket av levende dyr og dyrene har ikke blitt utsatt for tvangsfóring.

Lær

Det meste av læret som brukes i blant annet fjellstøvler er et biprodukt fra matindustrien. Følgende bedrifter skriver dette uttrykkelig på nettsidene sine: Bergans.

Membranplagg

Fluorkarbonfritt: Mange membranplagg inneholder og/eller impregneres med fluorkarboner for at de skal bli vannavstøtende. Fluorkarboner fins ikke i naturen, men har blitt laget av mennesker i over 50 år. De brytes ikke ned i naturen, men lagres i levende organismer – også i mennesker – og kan være kreftfremkallende, forstyrre hormonene og påvirke immunforsvaret. Du kan lese mer om dette på Framtiden i våre hender sin side om miljøgifter i klær.

Fjällräven, Klättermusen har fluorkarbonfrie membranplagg. Bergans, Haglöfs, Lundhags, Norrøna, Stormberg bruker fortsatt fluorkarboner i klærne de produserer, men jobber med å fase det ut. Mountain Hardwear bruker under 1 mikrogram fluorkarboner per kvadratmeter.

Pels

Bergans, Fjällräven, Haglöfs bruker kun syntetisk pels. Stormberg bruker verken ekte eller syntetisk pels.

Ull

Ikke mulesing: Merinoullen kommer fra sauer som ikke er utsatt for mulesing. Mulesing er et svært smertefull inngrep enkelte bønder i Australia bruker for å bekjempe angrep av en parasitt som forårsaker den smertefulle sykdommen myiasis. Mulesing går ut på at man fjerner hudstykker rundt sauens haleparti. Les mer på Wikipedias side om mulesing.

Aclima, Bergans, Devold, Fjällräven, Haglöfs, Janus, Klättermusen, Lundhags, Smartwool, Stormberg, Ulvang og Woolpower bruker ikke ull fra dyr som er utsatt for mulesing. Devold, Klättermusen har også noe økologisk produsert ull. Norrøna brukte i 2017 98 % ikke-mulesing ull. Mountain Hardwear selger ikke mulesing-ull med viten og vilje, men garanterer heller ikke at ullen er mulesing-fri på sine nettsider.

Bedrift
Mer informasjon
AclimaDyrevelferd
BergansSustainability
DevoldVår kvalitetsreise
FjällrävenBærekraft
HaglöfsHoldbarhet
HelsportEtisk handel
JanusMiljø
KlättermusenMiljøarbeid
LundhagsMaterialguide
Mountain HardwearSustainability
NorrønaSamfunnsansvar
SmartwoolOur sheep
StormbergOm Stormberg
UlvangSamfunnsansvar
WoolpowerMerinosau
Stikkord:

Legg inn en kommentar

Oppdag mer fra Friluftsnett

Abonner nå for å fortsette å lese og få tilgang til hele arkivet.

Fortsett å lese