Sist oppdatert 16. november 2018

Nå er jeg endelig i gang igjen! De siste dagene har jeg gått løs på prøvejakken med nytt mot og gjort ganske store framskritt. Hetten er stort sett ferdig utformet, glidelåsen foran er på og jeg er ganske fornøyd med lengden på jakken og passformen. Nå er det ikke lenge til jeg skal gå løs på den endelige jakken. Det føles litt skummelt, men mest spennende, da begynner det virkelige arbeidet.

De to delene til hetten sys sammen. Jeg startet i midten og sydde hver side for seg slik at det ikke skulle bli skjevt.
Se etter denne typen fot når du skal sy glidelåser. Den sitter på ene siden av nålen slik at selve glidelåsen ikke blir i veien når du syr.
Prøvejakken etter siste dagers jobbing. Jeg lager bare ett erme siden det kan speilvendes til det andre.
Kragen er høyere enn den ser ut på bildet, men det tynne stoffet faller lett sammen. Hetten er festet et stykke ned på utsiden av kragen.

 

Hetten forfra
Hetten fra siden

Jeg startet med å gå løs på hetten. Fra før hadde jeg bestemt meg for at den skulle bestå av to deler: en tungeformet remse på toppen av hodet fra pannen til bakhodet, og en lang og bred remse som går rundt hele hodet fra øre til øre og sys fast til tungedelen. På noen hetter går tungedelen helt ned til nakken og deler den andre remsen i to, mens på andre hetter er det brukt betydelig flere stoffbiter for å forme hetten. Så lenge hetten blir stor nok i alle retninger og kan strammes i flere retninger tror jeg ikke det er så viktig å bruke masse tid på å gjøre hetten perfekt. Jeg syns egentlig passformen ble veldig bra med bare to stoffstykker. Neste steg med hetten var å lage en kanal til strikken som skal gå rundt ansiktet. Innenfor kanalen sydde jeg fast en brem i vanlig prøvestoff. Den ble litt kort og smal, men det viktigste var å få den på og se hvordan den sitter. Den kollapset ikke som jeg var redd for, og med litt avstiving i stoffet (som man stryker på, kjøpes i sybutikker) holder det kanskje til den endelige jakken. Kanalene til de andre strammingene i hetten lager jeg ikke på prøvejakken. Jeg gjør nok som på den gamle jakken og syr på kanaler på utsiden: en vertikal i nakken og en horisontal fra øre til øre like over.

Et annet viktig punkt var å finne ut av hvordan kragen skal være, hvor lang jakken skal være og hvordan hetten skal festen til jakken. Jeg gikk i gang med å feste glidelåsen foran for å vurdere om lengden på den var riktig (80 cm). Kragen viste seg å bli for lav, så jeg økte den og flyttet glidelåsen høyere opp slik at jakken ble kortere nederst. Det virker som lengden blir ganske riktig. Om noe er jakken for lang, men da er det lett å forkorte glidelåsen og jakken senere, kanskje når jeg har testet jakken på en tur eller to. Kragen blir betydelig høyere enn på den gamle jakken, og skal være kledd med fleece på innsiden og ha stramming slik at den kan fungere som et skjerf. Det er litt vanskelig å vurdere den her hjemme foran speilet, men jeg håper den rekker opp omtrent til nesen sånn at jeg har god beskyttelse for ansiktet også uten ansiktsmaske. I andre posten nevnte jeg problemet med at det er vanskelig å få hetten over hodet når man har glidelåsen helt opp. Nå har jeg funnet en løsning på det: hetten feste ikke øverst på kragen, men et stykke lenger ned på utsiden. Da går hetten lett over hodet selv om glidelåsen er dratt helt opp.

Det står igjen ganske mange detaljer fortsatt, men bortsett fra å prøve meg på en lomme eller to tror jeg at jeg skal la resten ligge og se om jeg klarer å gå rett på den endelige jakken nå. Det virker ganske greit å lage stramminger her og der, sy på mansjetter med borrelås på ermene og sette en vaier i bremmen på hetten. Når jeg kommer til disse detaljene på den endelige jakken kan jeg jo vurdere om jeg burde teste det på prøvejakken likevel. Det jeg ikke har gjort på prøvejakken er:

  • Finne ut hvordan ermene skal sys. Selve størrelsen er ok på ermet jeg har sydd, problemet er at stoffbitene har blitt vridd etter jeg gjorde flere av delene større for å få et bredere og lengre erme. Det enkleste er nok å klippe opp der jeg vil sømmene skal gå når jeg skal sprette opp prøvejakken, og så bruke delene jeg får ut som mønster til den endelige jakken.
  • Lage mansjetter med borrelås til ermene.
  • Lage kanaler til strikker i hetten og eventuelt i midjen.
  • Lommer. Får se hvor mye jeg får testet ut å sy lommer. Jeg har ikke lyst til å klippe opp glidelåsen i lengder til lommene før jeg har den endelige jakken foran meg og kan gjøre en bedre vurdering på hvor store de skal være.
  • Glidelåser under ermene. Jeg heller mot å vente med å sette inn glidelåser her, også i den endelige jakken. Det er enkelt å sprette opp sømmene og sette inn glidelås senere. Jeg pleier sjelden å bruke den luftemuligheten siden jeg stort sett har sekk på ryggen og skulderremmene blir i veien for glidelåsen. Det er mulig jeg prøver meg på en alternativ variant, for eksempel å flytte glidelåsen slik at den sitter høyere på ermet i stedet. Der er det ikke like stort behov for lufting, men om det blir lettere å bruke den er det uansett mer praktisk.
  • Forsterkninger. Det skal jeg vel klare å gjøre på den endelige jakken uten å ha testet på prøvejakken først… Det skal være forsterkning på skuldrene mot regn og ytterst på ermene og nederst mot slitasje.
  • Liten klaff bak glidelåsen ved haken med fleece.

Så der står jeg nå. Lommer er først på agendaen, så blir det en grundig gjennomgang av størrelsen og passformen til jakken før jeg begynner å rive opp sømmene slik at jeg kan bruke delene som mal til den endelige jakken.

Legg inn en kommentar

%d bloggere liker dette: