Mistra og Bayaz

Samojeden er en hund for friluftsinteresserte folk. Den er mildere i lynnet enn de andre polarhundene og egner seg godt til å bære kløv og trekke pulk. Med den tykke pelsen holder samojeden seg varm selv når gradestokken nærmer seg -30 grader. Det kan bli i varmeste laget på sommeren, men samojeden klarer seg likevel overraskende bra på sommeren sammenlignet med mer kortpelsede hunder.  

Annonse

Samojeden er en middels stor spisshund med mye pels og egner seg godt som tur-, kløv- og trekkhunder. Den er mildere i lynnet enn de andre polarhundene.

Jeg har hatt samojed siden 2009. Mistra har jeg hatt fra hun var valp og Bayaz fra han var fire i 2012. Hundene er med på sykkel- og løpeturer i hverdagen og bærer kløv og trekker pulk på turer hele året. 

 
Samojeden er godt bygget for å bære kløv og er til stor hjelp på teltturer.

Om samojeden

Utseende

Samojeden er en middels stor spisshund og hører til undergruppen polarhund sammen med alaskan malamute, siberian husky og grønlandshund. Pelsen består av vannavstøtende dekkpels ytterst med myk og tett underull nærmest huden. Pelsfargen varierer fra hvit til kremhvit. Noen har også lysebrune partier på ryggen og ørene, såkalt bisquit. 

Bakgrunn og lynne

Navnet samojed viser egentlig til et nomadefolk i Sibir som avlet fram samojedhunden. Rasen ble opprinnelig brukt til gjeting, barnepass og jakt. Det er først de siste århundrene den er brukt som trekkhund i vesten. Du kan lese mer om samojedens historie på polarhund.no. Denne varierte bakgrunnen har gjort samojed til en noe mildere rase enn de andre polarhundene. Det er likevel ikke en retriever man jobber med og man er helt avhengig av å jobbe på lag med hunden. Prøver man å tvinge en samojed til å sitte vil den bare stritte imot. I likhet med de andre polarhundene krever samojeden mye aktivitet for å trives, både mentalt og ikke minst fysisk.

Valg av oppdretter

I dag snakker en del om at det er to hovedlinjer av samojeder i Norge: en “showlinje” og en brukslinje. Det er nok en sannhet med modifikasjoner, men det er et faktum at oppdretterne har ulikt fokus, og ikke alle er like opptatt av bruksegenskapene. Det er også avgjørende at valpene får en god start på livet. De må sosialiseres med mennesker og dyr og bli vant med bilkjøring og ulike miljøer. I de første åtte ukene av valpens liv legg man mye av grunnlaget for alt hunden skal takle av inntrykk, opplevelser og utfordringer senere i livet. Spesielt om det er din første hund bør du velge en oppdretter som legger vekt på å følge opp hunden også senere i livet. Da har du noen å støtte deg på når du lurer på noe eller har problemer. Bruk tid på å snakke med flere oppdrettere og besøk dem før du tar et valg. 

Samojeden som turhund

Pelsen

Det er mest naturlig å sammenligne samojeden med de andre polarhundene og da er det både fordeler og ulemper ved å velge samojed. Ulempene er at pelsen kan være noe dårligere enn hos de andre rasene. Den er mindre stri og beskytter litt dårligere mot vann og fuktighet. Derfor kan noen hunder ha problemer med våteksem, men da skal gjerne hunden gå og være våt flere døgn i strekk. Det har skjedd bare én gang med Mistra og da var hun på tur i flere dager og det regnet i strekk nesten hele turen.

Pelsen er likevel mer enn god nok til å holde samojedene varme på vinteren. Selv når temperaturen kryper ned mot -30 grader kan de foretrekke å ligge oppå hundehuset heller enn inni. På teltturer på vinteren har jeg likevel med liggeunderlag til hundene og jeg lar dem sove i forteltet om det er kaldt og de vil inn. På sommeren får de tynnere og luftigere pels, men som andre polarhunder bør man være forsiktig med å trene eller la samojeden bære kløv når temperaturen er over 15 grader. 

Samojeden har mye pels. Tro det eller ei, under denne pelsen skjuler det seg en trekksele og to (!) halsbånd. Fort gjort å sette på to når man ikke ser det første.
Den tykke pelsen er god å ha på vinterturer og det er lettvint å slippe å kle på hunden.

Styrke og jaktiver

Samojedene er ikke blant de sterkeste eller raskeste, men er til god hjelp både med kløv og pulk. En godt trent hund kan bære en tredel av sin egen vekt, noen mener til og med opp mot halvparten. På godt føre kan de trekke sin egen vekt i pulken. Jaktlysten varierer mye fra individ til individ, men generelt sett har samojeden mindre jaktinstinkt enn de andre polare rasene. Det er derfor lettere å ha dem løs.

På godt føre kan samojeden trekke sin egen vekt i pulken. Her trekker hundene 60 kg vann inn til hytta.

Alt i alt vil jeg si at samojeden på mange måter er mildere enn de andre polarhundene, men like fullt en ypperlig turhund. Det er derfor en rase jeg vil anbefale på det varmeste til andre som er mye på tur og ønsker en omgjengelig og glad hund som er med på alt.

Opprinnelsesland
Bruksområde
Vekt
Høyde
Raseklubb og info
Sibir, RusslandTur, trekk og kløv. Opprinnelig gjetingca. 16-30 kg*50-60 cm*Norsk polarhundklubb

*Mistra er 56 cm høy og veier 30 kg, mens Bayaz er 57 cm og veier 30 kg. Mistra er ganske langbeint og høy for å være tispe, mens Bayaz er en gjennomsnittlig høy hannhund, men ganske kraftig.

Fordeler
Ulemper
+ Egner seg til kløv og trekk– “Sta”, må jobbe på lag med hunden
+ Omgjengelig– Våteksem
+ God familiehund– Blir varm på sommeren
+ Varm pels på vinteren 
Annonse

Legg inn en kommentar

%d bloggere liker dette: