Hopp til innholdet

Hvordan lage bål

Sist oppdatert 30. januar 2022

Et bål skaper alltid god stemning på tur

Gode forberedelser er nøkkelen til suksess

Du trenger ikke mye utstyr for å kunne lage bål. Finner du døde greiner som er lette å brekke av har du ikke bruk for stort mer enn fyrstikker og kniv. Før man stopper for å lage bål er det lurt å se seg om etter områder med god vedtilgang. Jo nærmere man er veden, jo kortere må man bære den. Underveis kan man sanke never til opptenningen i en vanntett pose. Det kan være lurt å ha et lite lager med never og småfliser til å starte bålet med, da er det mye lettere å få fyr på bålet en regntung høstdag.

Å kunne tenne bål i all slags vær krever litt trening, spesielt om veden er våt. Du kan spikke bort det ytterste laget på veden til du kommer inn til tørr ved. Har du med sag og øks kan du sage og kløyve veden for å komme inn til den tørre kjerneveden. 

Ulike typer ved

Tørre furukvister er noe av det beste å lage bål med. I mindre populære turområder er det lett å finne døde kvister nederst på trærne. Er man så heldig å finne en gammel og død furustubbe som har blitt til tyrived (full av tjære) kan man lage bål i nesten all slags vær. Har man brukt tyrived noen ganger er det lett å kjenne den igjen på den sterke tjærelukten. De nederste greinene på gran brenner også bra, mens bjørka ofte er råtten og våt. Samle veden og bruk eventuelt en sag og øks for å dele den i mindre stykker. Spikk tynne fliser av den tørreste veden om du ikke har nok never og småkvist. 

Bålplassen

Bålplassen burde være nære vann så du har rikelig å slokke med. Ikke lag bål rett på svaberg eller grunnfjell, steinen kan sprekke og man lager spor etter seg som vil vare i mange tusen år. I Sverige er det ikke lov å lage bål på svaberg, men det er ingen grunn til å gjøre det i Norge heller. I mye brukte turområder bør man bruke etablerte bålplasser og unngå å lage nye.

Legg gjerne steiner rundt bålet for at det ikke skal spre seg, eller du kan ha vann eller snø rundt bålet. Er det vått på bakken er det best å legge noen store tørre vedkubber nederst som man kan starte bålet på. Er det snø burde man grave ned til bakken slik at bålet ikke smelter ned gjennom snøen. Legg deretter litt småkvist og neveren nederst og sørg for at det er mye luft mellom lagene. Over neveren legger du tynne tørre kvister i tipiform. Tenn på neveren på flere steder mens du skjermer for vinden, bruk gjerne en ryggsekk eller lignende om det blåser. Når flammene begynner å få tak legger du forsiktig på større og større kvister, men pass på at det kommer nok luft til. Om noe av veden er våt kan den legges inntil bålet og tørke før den legges på bålet.

Ha snø, vann eller steiner rundt bålet hvis det er fare for spredning.

Ulike båltyper

Det fins utallige måter å bygge opp bålet på. Har man lite ved kan man sette to store steiner med flat overside nesten inntil hverandre og lage bålet mellom dem. Da utnytter man varmen bedre og kan sette kjelen på steinene.

En effektiv måte å starte et bål på er å legge først to litt større vedkubber parallellt, så to på tvers av disse og så videre. Legg de groveste vedkubbene nederst og bruk 2-3 lag med never og småkvist midt i. Denne typen bål kalles pagode-bål og gir gode glør. Vedkubbene gir et ganske stabilt underlag for kjelen.

En annen vanlig båltype er pyramide-bålet, som lages ved å legge vedkubbene i pyramideform mot hverandre.

Bruker man en stor vedkubbe inntil bålet varer det lenger og man får mer glør og varme. Jeg har klart å holde et slikt bål gående fra middag til lunsj neste dag, selv etter jeg helte vann over. 

Et pagodebål gir mye glør og en ganske stabil plass for kaffekjelen.

Slokking

Når man er ferdig med bålet er det veldig viktig å slokke det ordentlig. Selv om vegetasjonen rundt er fuktig kan glør overleve mange dager i vegetasjonen og til og med i bakken. Hell på rikelig vann til det ikke ryker.

Lover om bål

I Norge er det et generelt forbud mot å tenne bål i skog og mark fra 15. april til 15. september. Det er likevel tillatt å gjøre opp ild der det åpenbart ikke kan medføre brann. Les mer i artikkelen Friluftslover i Norge. I Sverige er det generelt tillatt å tenne bål, men er det stor skogbrannfare kan det bli forbudt i visse områder. Dette er det kommunene og fylkene som bestemmer. Les mer i artikkelen Friluftslover i Sverige.

Selv om det er tillatt å lage bål kan det være skogbrannfare. Man burde alltid vurdere risikoen for skogbrann før man bestemmer seg for å lage bål. Selv om det virker som man klarer å slukke bålet helt, kan brannen ulme i opptil flere dager i mose og annen vegetasjon, og så plutselig ta fyr.

Stikkord:

Legg inn en kommentar