Helsport Raudfjorden er en vintersovepose, men langt fra den varmeste du kan kjøpe. Helsport har sluttet å produsere modellen og det ser ut som Storfjorden XT er en slags arvtager med samme fylltype og vekt, men lavere temperaturgrenser.

Annonse

Jeg har brukt Raudfjorden på alle vinterturer siden vinteren 2006. Den er fylt med både syntetfyll og dun. Ifølge Helsport er komforttemperaturen -25°C og ekstrem -35°C. Etter EN-standarden (se forklaring i soveposeartikkelen) er komforttemperaturen for kvinner -9°C, for menn -16°C og ekstrem -37°C. Jeg har standardlengden, som er 190 cm lang og 80 cm bred og vekten er på 2,6 kg. Det syns jeg er i tyngste laget når den bare skal holde til -9°C for jenter. Glidelåsen er på høyre side (i hvert fall på min, er ikke sikker på om det er standard), kan kobles til andre soveposer og den går helt ned til føttene. Øverst på glidelåsen er det en borrelås som hindrer at den går opp under natten. Det fins en varmekrage rundt halsen med ekstra fyll som man kan stramme, og på innsiden fins det en liten lomme som er praktisk å oppbevare småsaker i. På undersiden øverst på soveposen er det en lomme der man kan legge inn klær eller lignende for å lage en pute.

Jeg har testet soveposen i ned til -27°C, men da med en fleeceinnerpose som skal senke komforttemperaturen med 4-6 grader, dunjakken rundt føttene og flere lag ullundertøy. Da var jeg ganske kald til tider og lå våken en del under natten fordi jeg frøs. Om man for det meste ikke sover ute i temperaturer under -15°C er det en helt grei vintersovepose med mange praktiske detaljer, men det fins andre soveposer som er like varme, men lettere. De gangene det er kaldere enn -15°C når man skal på tur kan man ta med en ekstra fleeceinnerpose, så slipper man å hele tiden bære på den ekstra vekten av en varmere sovepose. For meg er den passe bred til at jeg kan flytte på meg under natten, men så er ikke jeg så stor og bred heller. Selv om jeg bare er 168 cm høy syns jeg lengden er passe. Det er greit å ha litt plass nederst i soveposen til å tørke klær eller ha dunjakken rundt føttene om det er kaldt.

Fornyet Helsport Raudfjorden i 2010

I 2010 ble Helsport Raudfjorden fornyet. Såvidt jeg kan se innebærer endringene hovedsakelig at vekten har gått opp fra 2,6 til 2,7 kg, det fins en slags lomme med fleece inni på innsiden av soveposen der man kan varme hendene, og det er dun i hele innerlaget. Prisen har også steget med 1000 kr til 3499 kr.

Produsent
Vekt *
Glidelås
Lengde
EN t-comfort
EN t-lim
EN t-extrem
Ny modell
Bruks- område
Pris
Helsport2,6 kgFull lengde190 cm-9°C-16°C-37°C2010Vinter2015: 3399 kr

* Vekten Helsport oppgir for soveposen inkl. kompresjonstrekk

Fordeler
Ulemper
+ Lomme på innsiden– Litt for kald for
en vintersovepose
+ Putelomme– Noe tung i forhold til
hvor mye den varmer
+ Fins i tre lengder
Annonse

Legg inn en kommentar

%d bloggere liker dette: