Hopp til innholdet

Test av Helsport Raudfjorden sovepose

Sist oppdatert 30. januar 2022

Helsport Raudfjorden er en vintersovepose, men langt fra den varmeste du kan kjøpe. Raudfjorden er ikke lenger i produksjon, Storfjorden XT var en slags arvtager med samme fylltype og vekt, men lavere temperaturgrenser.

Helsport Raudfjorden sovepose
Helsport Raudfjorden sovepose

Om soveposen

Helsport Raudfjorden er fylt med både syntetfyll og dun og veier 2,6 kg. Vekten mener jeg er i tyngste laget når den bare skal holde til -9°C for jenter. Jeg har standardlengden, som er 190 cm lang og 80 cm bred. For meg er den passe bred til at jeg kan flytte på meg under natta, men så er ikke jeg så stor og bred heller. Selv om jeg bare er 168 cm høy syns jeg lengden er passe. Det er greit å ha litt plass nederst i soveposen til å tørke klær eller ha dunjakka rundt føttene om det er kaldt.

Glidelåsen er på høyre side (i hvert fall på min, usikker på om det er standard), kan kobles til andre soveposer og den går helt ned til føttene. Øverst på glidelåsen er det en borrelås som hindrer at den går opp under natten. Det er en varmekrage rundt halsen med ekstra fyll som man kan stramme, og på innsiden er det en liten lomme som er praktisk å oppbevare småsaker i. På undersiden øverst på soveposen er det en lomme der man kan legge inn klær eller lignende for å lage en pute.

Temperatur

Ifølge Helsport er komforttemperaturen -25°C og ekstremtemperaturen -35°C. Etter EN-standarden (se forklaring i soveposeartikkelen) er komforttemperaturen for kvinner -9°C, for menn -16°C og ekstrem -37°C. Jeg har testet soveposen i ned til -27°C, men da med en fleeceinnerpose som skal senke komforttemperaturen med 4-6 grader, dunjakka rundt føttene og flere lag ullundertøy. Jeg frøs og sov dårlig den natta. Om man sjelden sover ute i temperaturer under -15°C er det en helt grei vintersovepose med mange praktiske detaljer, men mange andre soveposer er både lettere og varmere. De gangene man skal på tur i kaldere enn -15°C kan man ta med en ekstra fleeceinnerpose.

Fakta om Helsport Raudfjorden

Tabellene oppsummerer noen fakta og vurderinger om soveposen.

Produsent
Vekt *
Glidelås
Lengde
EN t-comfort
EN t-lim
EN t-extrem
Bruks- område
Pris
Helsport2,6 kgFull lengde190 cm-9°C-16°C-37°CVinter2010: 2399 kr

* Vekten Helsport oppgir for soveposen inkl. kompresjonstrekk.

Fordeler
Ulemper
+ Lomme på innsiden– Litt for kald for
en vintersovepose
+ Putelomme– Noe tung i forhold til
hvor mye den varmer
+ Fins i tre lengder

Legg inn en kommentar