Hopp til innholdet

Helsport Svalbard High 3 camp: et telt for krevende vinterturer

Helsport Svalbard High 3 camp

Sist oppdatert 7. januar 2023

Helsport Svalbard High 3 camp er et kombinert kuppel- og tunneltelt for helårsbruk. Teltet ble først lansert i 1999 og har blitt testet (av andre vel å merke!) på Svalbard, Nordpolen, Sydpolen, Grønland og Mount Everest.

Helsport Svalbard kommer til sin fulle rett vinterstid.

Les også test av Helsport Rondane 3, et lettvekts tresesongstelt.

Helsport Svalbard har:

  • Plass til 2-3 personer
  • Fire stenger i to ulike lengder
  • Ett romslig yttertelt
  • Høyde på 105 cm på det høyeste i innerteltet
  • Tørkehylle i innerteltet
  • Stormmatter
  • 32 plugger følger med
  • 15 bardunfester

Bruksområder

Teltet rommer 2-3 personer. Som vanlig er Helsport sine telt litt små i størrelsen, så om teltet skal brukes ofte for tre personer vinterstid bør du vurdere et større telt. Selv har jeg brukt det både alene og med en til to andre. Er jeg alene setter hundene (to samojeder) stor pris på å få komme helt inn i innerteltet.

Liggeunderlaget er 78 cm bredt og det er god plass til to samojeder ved siden av. Med tre personer vinterstid blir det litt knapt med plass i Helsport Svalbard High 3 camp.

Selv om innerteltet med sine 105 cm på det høyeste kan være høyt nok til å fyre primusen i innerteltet, har jeg ikke prøvd det. For ordens skyld fraråder de fleste brennerprodusenter å fyre brenneren i både inner- og ytterteltet. Med et romslig yttertelt foretrekker jeg å fyre opp primusen der. Da kan man også grave seg ned på vinteren for å få større takhøyde. Fyring med brenneren inni teltet bør uansett ikke gjøres uten god erfaring med brenneren. Les mer i artikkelen Bruke multifuelbrenner.

Det er god plass i ytterteltet. På vinteren kan man grave seg ned for å gi høyere takhøyde for brenneren.

Med en totalvekt på over 5 kg er ikke dette noe typisk sommertelt for turer med lett oppakning. Har man kort vei til en basecamp sommerstid kan det være et fint og romslig telt som utgangspunkt for dagsturer, men det er på vinteren teltet kommer til sin fulle rett. Med alle plugger og barduner festet skal det godt gjøres at teltet ikke står imot selv de verste vinterstormene.

Som basecamp-telt fungerer Helsport Svalbard bra også sommerstid. Det gir god plass, men vekten gjør at det egner seg dårlig for lengre turer.

Å sette opp teltet

På den annen side gjør kuppelkonstruksjonen at det kan være krevende å få opp Helsport Svalbard i sterk vind. Man skal ha øvd seg noen ganger og helst være to for å få det til. I roligere vær er det en smal sak å få opp teltet alene når man har funnet teknikken. Slik setter du opp teltet:

  1. Træ først inn alle fire stenger.
  2. Spenn stengene opp én etter én.
  3. Fest en plugg i hver ende av teltet for å strekke det i lengden.
  4. Fest plugger der det er nødvendig for å strekke duken. Det er sjelden du må bruke alle pluggfestene i teltet.
  5. Fest barduner etter værforholdene. Selv i stille vær er det en fordel å bruke noen barduner for å strekke duken ordentlig.
  6. Stram bardunene før du tar kvelden.
  7. Etter bruk er det lurt å stramme og kveile sammen bardunsnørene og feste dem i strikken på teltet så det er enklere å sette opp neste gang.
På hardt underag og med 4-6 barduner får du spent opp teltet bra.

Spesifikasjoner for Helsport Svalbard High 3 camp

I tabellen har jeg lagt inn noen fakta om teltet, blant annet vekt for hver del. Selv pleier jeg å ha med kanskje halvpartene av pluggene sommerstid. På vinteren bruker jeg egne snøplugger i stedet for de medfølgende pluggene.

ProdusentHelsport
VektTeltduk – 3527 g
Stenger – 860 g*
Plugger (32 stk) – 546 g
3 poser – 90 g
Repsett – 133 g**
Totalt – 5156 g
Bruksområde– Vinterturer i all slags vær.
– Basecamp sommer.
Pris (2021)10 000 kr
Fakta om Helsport Svalbard High 3 camp

*Jeg måtte reklamere de to korte stengene etter at de ble bøyd av sterk vind. To av stengene er derfor av den nye DAC-typen, mens to fortsatt er av den gamle Yunan Air-Hercules FC-typen. Sistnevnte fulgte med mitt telt, men i dag brukes bare DAC-stenger. DAC-typen veier 30 g mer for de to korte stengene. Da antar jeg at total vekt av alle fire DAC-stenger veier ca. 900 g gitt at de lange stengene veier 40 g mer.
**Inkludert to stangelementer for reparasjon.

Konklusjon

Er du ute etter et telt for 2-3 personer som står imot all slags vær, kan Helsport Svalbard være riktig telt for deg. Ta likevel høyde for at kuppelkonstruksjonen gjør det vanskeligere å sette opp i sterk vind, spesielt alene. Tunneltelt er enklere å sette opp under slike forhold. Med relativt høy vekt egner teltet seg best for vinterturer med pulk og basecampturer på sommeren.

Stikkord:

Legg inn en kommentar

Oppdag mer fra Friluftsnett

Abonner nå for å fortsette å lese og få tilgang til hele arkivet.

Fortsett å lese