Multifuelbrennere er mer kompliserte å tenne enn gassbrennere og de er ikke like lette å forstå som spritbrennere uten en beskrivelse. Derimot mener vi at det er det eneste alternativet for friluftsliv i kalde temperaturer. Vi har skrevet mer om dette i artiklene om brensel og brennere/kokeapparater. Multifuelbrennere fungerer ved at du pumper opp trykket i en brenselflaske og slipper ut litt av brenselet i en skål under brenneren. Dette tenner du på slik at brenneren blir såpass varm at brenselet som du deretter slipper ut fordamper før det kommer ut. En god brenner burde ha flere åpninger der du kan stikke inn en fyrstikk og tenne brenselet, ellers kan den eneste åpningen være på feil side. Det gjelder å forvarme passe lenge. Om du slipper ut for mye kan det bli høye flammer, så pass på at du er vant med brenneren før du bruker den i teltet. Om du slipper ut for lite til forvarmingen kommer ikke brenselet til å bli til gass når det kommer ut. Du ser at du har fått opp varmen nok om flammene plutselig blir høyere under forvarmingen. Om du merker at brenselet begynner å ta slutt uten at det har blitt varmt nok har du to valgmuligheter. Ett alternativ er at du lar brenneren kjøle seg ned og deretter begynner på nytt. Om du bruker parafin og nesten lykkes kan du i stedet la litt brensel komme ut slik at det blir en flamme. Når den har blitt liten slipper du ut litt til og holder på slik til det er varmt. Dette fungerer best om det er mye metall rundt flammen, som for eksempel på Optimus Nova, det fungerer dårligere på Primus Omnifuel. Dette burde gjøres med stor forsiktighet.

Multifuelbrenner
Multifuelbrenner

Til en del multifuelbrennere kan du velge hvilken størrelse du vil ha på brenselflasken. Det er som regel bedre å velge en liten siden man sjelden bruker mer enn omtrent en desiliter av gangen. Om du velger en stor flaske på en liter kommer det til å kreves mye pumping før du får nok trykk. Er den ikke stor nok kan du heller ta med en flaske til.

Om du bruker en brenseltype som soter, for eksempel parafin, kommer brenneren til å brenne ujevnt og slukke på lav effekt. Det går an å rense, men å bytte til et renere brensel kan iblant være bedre, for eksempel bensin. Rensingen gjøres på forskjellige måter i forskjellige modeller. På Primus Omnifuel stikker man ned en tynn metalltråd som sitter på multiverktøyet som følger med i hullet som brenselet kommer ut av. Den tråden brekker av lett og selve tråden kan ikke byttes ut. Løp ikke til butikken for å kjøpe nytt multiverktøy, se hva du har hjemme i stedet. En tråd fra en antennekabel fungerer like bra. Optimus Nova har en mye bedre løsning som gjør at man slipper å prøve å treffe et veldig lite hull med en tynn tråd. Inni brenneren sitter en nål som slippes ut og renser hullet om man holder brenneren opp-ned og rister. Jeg har ikke opplevd at den nålen har brukket, men man får en ny hver gang man kjøper reparasjonskit. Ingen av disse løsningene fungerer når brenneren er i gang. Ha det derfor som en vane å rense hver gang etter du har brukt brenneren om du har problemer med sot.

Unngå høye flammer på multifuelbrennere

De fleste produsenter av multifuelbrennere fraråder at man bruker dem i telt. Multifuelbrennere hadde ikke blitt veldig populære om man skulle følge produsentenes advarsler, de fleste hadde nok valgt andre brennere om de måtte sitte ute og lage mat i all slags vær. Iblant kan man velge å sette brenneren utenfor teltet og selv ligge i soveposen i teltet beskyttet for vær og vind. For å unngå høye flammer som setter fyr på teltet er det en del ting man bør tenke på når man bruker brenneren:

  • Har du erfaring med å bruke brenneren? Du bør ha brukt den mye så du føler deg trygg på den før du tar den med inn i teltet.
  • Er ventilen stengt når du begynner å pumpe? Hvis ikke blir det mer brensel i skålen enn du tror.
  • Hvilket brensel bruker du? Om du vanligvis bruker parafin, men bytter til bensin, kommer du til å få høyere flammer enn det du er vant med. Det samme gjelder om du bytter fra sprit til parafin.
  • Om du bruker brenselet i flasken for å forvarme brenneren, har du virkelig stengt ventilen etter at du fylte skålen? Hvis ikke kommer skålen til å bli fylt med mer brensel. Det tar ofte noen sekunder fra du vrir på ventilen til brenselet begynner å komme ut, er du sikker på at det ikke begynte å renne ut brensel tidligere enn du trodde?
  • Om du ikke lykkes med å tenne brenneren ordentlig på første forsøk, er brenneren kald nok når du begynner på nytt? Hvis den er varm kommer også brenselet til å være det når du tenner på, noe som gir raskere forbrenning med høyere flammer.
  • Er alle pakninger tette, eller siver det ut brensel et sted som risikerer å antennes?
Annonse

Legg inn en kommentar

%d bloggere liker dette: