Hopp til innholdet

Bruke multifuelbrenner

Sist oppdatert 30. januar 2022

Multifuelbrennere er mer kompliserte å tenne enn gassbrennere og spritbrennere. I kalde temperaturer har likevel multifuelbrenneren et stort fortrinn. Både parafin og bensin fungerer mye bedre i kulde enn sprit og gass. Det kan du lese mer om i artiklene om brensel og brennere/kokeapparater.

Hvordan fungerer multifuelbrennere?

En multifuelbrennere består av en brenner koblet med en slange til en brenselflaske. Brenselet er flytende og får å få brensel ut i brenneren pumper du med pumpen på brenselflasken. Luften pumpes ut og du skaper et undertrykk som fører brenselet ut i slangen til brenneren.

Hvordan tenne på en multifuelbrenner

Pump 20-30 ganger med på brenselflasken for å øke trykket og fylle slangen med brensel.
 • Pass på at alle ventiler er stengt, både på flasken og brenneren.
 • Pump 20-30 ganger med pumpen på brenselflasken.
 • Slipp ut litt av brenselet i brenneren ved å åpne ventilen på brenneren noen sekunder. Åpne også ventilen på brenselflasken om du har ventil der og. Spesielt med bensin bør du ikke slippe ut for mye, da blir det høye flammer. Slipper du ut for lite må du starte prosessen på nytt om brenneren ikke blir varm nok.
 • Tenn på brenselet. Dette kalles forvarming og gjør at brenneren blir varm nok til at brenselet fordamper til gass på vei ut av brenneren.
 • Forvarmingen er ferdig når flammene blusser opp. Prøv å slippe ut litt brensel. Blir flammen blå er brenneren varm og du kan etter hvert åpne ventilen enda mer.
 • Om du merker at brenselet begynner å ta slutt uten at det har blitt varmt nok har du to valgmuligheter. Ett alternativ er at du lar brenneren kjøle seg ned og deretter begynner på nytt. Om du bruker parafin og nesten lykkes kan du i stedet la litt brensel komme ut slik at det blir en flamme. Når den har blitt liten slipper du ut litt til og holder på slik til det er varmt. Dette burde gjøres med stor forsiktighet.
Multifuelbrenneren Primus Omnifuel under forvarming
Multifuelbrenneren Primus Omnifuel under forvarming

Brenselflaske

Til en del multifuelbrennere kan du velge hvilken størrelse du vil ha på brenselflasken. Det er som regel bedre å velge en liten siden man sjelden bruker mer enn omtrent en desiliter av gangen. Om du velger en stor flaske på en liter må du pumpe mye før du får høyt nok trykk. Er den ikke stor nok kan du heller ta med en ekstra brenselflaske.

Rense brenneren

Parafin avgir en del sot og vil etter hvert tette systemet i brenneren. Da kan du oppleve at den brenner ujevnt eller slukker på lav effekt. De fleste multifuelbrennere har et system for å rense dysen, det vil si mutteren med hullet som brenselet kommer ut av. Med Optimus Nova rister man på brenneren, men Primus Omnifuel stikker man en nål ned i hullet. Gjør gjerne dette hver gang du skal fyre opp brenneren. Det kan også være lurt å kjøre brenneren på bensin innimellom, det renser ut systemet. Les mer om fordeler og ulemper ved ulike typer brensel i artikkelen Brensel.

Unngå høye flammer på multifuelbrennere

De fleste produsenter av multifuelbrennere fraråder at man bruker dem i telt. Multifuelbrennere hadde ikke blitt veldig populære om man skulle følge produsentenes advarsler, de fleste hadde nok valgt andre brennere om de måtte sitte ute og lage mat i all slags vær. Jeg vil heller ikke anbefale dette uten videre, men vil dele noen råd med de som likevel ønsker å bruke brenneren i teltet:

 • Hvor høy er takhøyden i teltet? Jeg anbefaler minst 90 cm før du vurderer å bruke brenneren under teltduken. Vinterstid kan man grave seg ned i snøen i forteltet for å få høyere takhøyde.
 • Har du erfaring med å bruke brenneren? Du bør ha brukt den mye så du føler deg trygg på den før du tar den med inn i teltet.
 • Er ventilen stengt når du begynner å pumpe? Hvis ikke blir det mer brensel i skålen enn du tror.
 • Hvilket brensel bruker du? Om du vanligvis bruker parafin, men bytter til bensin, vil du få høyere flammer enn det du er vant med. Det samme gjelder om du bytter fra sprit til parafin.
 • Om du bruker brenselet i flasken for å forvarme brenneren, har du virkelig stengt ventilen etter at du fylte skålen? Hvis ikke kommer skålen til å bli fylt med mer brensel. Det tar ofte noen sekunder fra du vrir på ventilen til brenselet begynner å komme ut, er du sikker på at det ikke begynte å renne ut brensel tidligere enn du trodde?
 • Om du ikke lykkes med å tenne brenneren ordentlig på første forsøk, er brenneren kald nok når du begynner på nytt? Hvis den er varm kommer også brenselet til å være det når du tenner på, noe som gir raskere forbrenning med høyere flammer.
 • Er alle pakninger tette, eller siver det ut brensel et sted som risikerer å antennes?

Det viktigste rådet er å bruke brenneren mye og bli kjent med den både før man tar den med på lengre turer og ikke minst før man bruker den i teltet. Bli også kjent med reparasjonsutstyret så du vet hvordan du reparer brenneren om noe går i stykker. Vind og -20 grader på vinteren er ikke rette tiden til å måtte finlese bruksanvisningen.

Legg inn en kommentar