Vi kjøpte Hilleberg Akto høsten 2008. Hilleberg Akto er et tunneltelt med én stang. Teltet veier 1,6 kg og er for én person. Jeg har aldri laget et enmannstelt selv, men etter utvalget å dømme virker det veldig vanskelig å lage et romslig telt med lav vekt for én person. Lav takhøyde er en fellesnevner for de fleste lette telt for personer som holder mye på med friluftsliv alene. Det var romsligheten som gjorde at vi nølte mest med å kjøpe Akto og tenkte mer på Soulo som veier 600 g mer. Etter å ha brukt det en del er min erfaring som normalhøy mann at størrelsen ikke er noe stort problem, bare man får inn rutinen med å bruke teltet. Jeg mener det ikke er noe problem å få plass til alt man vil ha plass til i teltet på vinterturer. Det er også plass til to hunder av samojedstørrelse, enten i ytter- eller innerteltet, om man ikke vil ha dem ute. Takhøyden er lav om man er vant med telt fra Hilleberg som er for flere personer, først og fremst ved fot- og hodeenden, så om man er høy kan man få teltduken altfor nær ansiktet. Høyeste takhøyde (90 cm) er på en veldig begrenset del.

Annonse

Det er lett å sette opp teltet, men skal man få det så romslig som mulig krever det litt mer erfaring enn det som kreves for andre telt fra Hilleberg. Det kreves likevel ikke at man har satt opp teltet så mange ganger for at det skal gå lett. Å pakke ned Akto krever også litt mer enn de fleste andre telt fra Hilleberg. Det er ikke bare å trykke ned duken i den romslige oppbevaringsposen som man får med. Ved fot- og hodeenden er det sydd inn to glassfiberstaver som holder teltet oppe for å gi det litt høyere takhøyde (én i hvert hjørne). Disse må du samle sammen og legge parallellt. Rull deretter sammen teltet rundt dem før du stapper det ned i posen. Har du pulk kan du akkurat som med andre tunneltelt ta ut stangen halvveis, brette den sammen én gang, rulle teltet rundt stangen og legge det i pulken.

Akto var fra begynnelsen av ikke tenkt til friluftsliv på vinteren over tregrensen, men det har likevel blitt populært også på turer når man må regne med hardt vær året rundt. Det har gjort at Hilleberg har forbedret ventilasjonen siden de begynte å produsere Akto for mange år siden. Tidligere var ventilasjonen bare på bakkenivå ved fot- og hodeenden, men nå er det også høyest opp ved inngangen, som gjør at så lenge det ikke blåser fra den siden er det god ventilasjon. Før vi kjøpte teltet så vi på mange forum at en del klaget på hvordan den tålte sterk vind. Blant annet at når vinden kommer fra kortsiden kan stangen legge seg ned mot bakken. Med noen enkle grep kan man forbedre teltets stabilitet kraftig. På vinterturer når vi ikke kan være sikre på at det ikke skal bli sterk vind har vi doble stenger. Holderen som man setter stangen i er tilpasset dette. Dessuten har vi satt på en ekstra bardun på hver side av stangen slik at den støttes opp bedre fra ulike retninger. I alle fall det sistnevnte er lett å få til og noe vi anbefaler på det sterkeste. Vi hadde i tillegg en stang i riktig lengde fra før av fra et annet telt, så det var også lett å ta med en ekstra stang på vinterturer. Med disse forbedringene fungerer det utmerket på turer i sterk vind bortsett fra én detalj. I sterk vind presses ytterteltet mot innerteltet, som fører til en god del kondens om det er kaldt. Om det er ordentlig kaldt blir det bare iskrystaller, men i temperaturer rundt frysepunktet kan det bli en del flytende vann som havner i innerteltet. Vi har skrevet mer om kondens i telt i artikkelen vår om Unngå kondens i teltet.

Konklusjon

Vi mener at Akto fra Hilleberg er et veldig bra og lett telt for de som holder på med friluftsliv alene. Er man mye større enn gjennomsnittet bør man tenke nøye over om man burde ha et større telt. Teltet fungerer bra både sommer og vinter med noen modifikasjoner, men det blir en god del kondens i lave temperaturer om det er sterk vind.

Produsent
Vekt
Mål nedpakket
Høyde innertelt
Bruksområde
Veiledende pris
Hilleberg 1,6 kg 18×50 cm* 90 cm Hele året 2011: ca. 4350 kr

*Løst pakket i pakkposen som kommer med teltet.

Fordeler
Ulemper
+ Lett – Lavt, særlig ved hode- og fotende
+ Klarer alle årstider – Ytter- og innerteltet kommer inntil hverandre i sterk vind.
Annonse

Legg inn en kommentar

%d bloggere liker dette: