Hopp til innholdet

Hilleberg Akto – et lett enmannstelt for hele året

Hilleberg Akto

Sist oppdatert 30. januar 2022

Hilleberg Akto er et tunneltelt med én stang. Teltet veier 1,6 kg og er for én person. Lav takhøyde er en fellesnevner for de fleste lette enmannstelt. Takhøyden er lav om man er vant med telt fra Hilleberg for flere personer, først og fremst ved fot- og hodeenden, så om man er høy kan man få teltduken altfor nær ansiktet. Høyeste takhøyde (90 cm) er på en veldig begrenset del. For en normalhøy person mener jeg størrelsen ikke er noe stort problem, bare man får inn rutinen med å bruke teltet. Jeg mener det ikke er noe problem å få plass til alt man trenger på vinterturer. Det er også plass til to hunder av samojedstørrelse, enten i ytter- eller innerteltet.

Hilleberg Akto (foto: Staffan Sandberg)

Hilleberg Akto i bruk

Det er lett å sette opp teltet, men skal man få det så romslig som mulig krever det litt mer erfaring enn for andre telt fra Hilleberg. Å pakke ned Akto krever også litt mer enn de fleste andre telt fra Hilleberg. Det er ikke bare å trykke ned duken i den romslige oppbevaringsposen som man får med. Ved fot- og hodeenden er det sydd inn to glassfiberstaver i hvert hjørne, som holder teltet oppe for å gi det litt høyere takhøyde. Disse må du samle sammen og legge parallelt. Rull deretter sammen teltet rundt dem før du stapper det ned i posen. Har du pulk kan du akkurat som med andre tunneltelt ta ut stangen halvveis, brette den sammen én gang, rulle teltet rundt stangen og legge det i pulken.

Kan Akto brukes på vinteren?

Akto var fra begynnelsen av ikke tenkt til friluftsliv på vinteren over tregrensen. Det har likevel blitt populært også på turer når man må regne med hardt vær vinterstid. Det har gjort at Hilleberg har forbedret ventilasjonen siden de begynte å produsere Akto for mange år siden. Tidligere var ventilasjonen bare på bakkenivå ved fot- og hodeenden, men nå er det også høyest opp ved inngangen. Det gjør at så lenge det ikke blåser fra den siden er det god ventilasjon.

En del mener Hilleberg Akto ikke tåler sterk vind. Blant annet at stangen kan legge seg ned mot bakken når vinden kommer fra kortsiden. Med noen enkle grep kan man forbedre teltets stabilitet kraftig. På vinterturer når det kan bli sterk vind kan man bruke doble stenger. Holderen som man setter stangen i er tilpasset dette. Dessuten kan man sette på en ekstra bardun på hver side av stangen slik at den støttes opp bedre fra ulike retninger. I alle fall det sistnevnte er lett å få til og noe jeg anbefaler på det sterkeste. Kanskje har du også en annen teltstand i riktig lengde som kan brukes som forsterkning?

Med disse forbedringene fungerer teltet utmerket på turer i sterk vind bortsett fra én detalj. I sterk vind presses ytterteltet mot innerteltet, som fører til en god del kondens om det er kaldt. Om det er ordentlig kaldt blir det bare iskrystaller, men i temperaturer rundt frysepunktet kan det bli en del flytende vann som havner i innerteltet. Les mer om kondens i telt i artikkelen om å Unngå kondens i teltet.

Konklusjon

Hilleberg Akto er et veldig bra og lett telt for de som holder på med friluftsliv alene. Er man større enn gjennomsnittet bør man tenke nøye over om man burde ha et større telt. Teltet fungerer bra både sommer og vinter med noen modifikasjoner, men det blir en god del kondens i lave temperaturer om det er sterk vind.

Produsent
Vekt
Mål nedpakket
Høyde innertelt
Bruksområde
Pris
Hilleberg1,6 kg18×50 cm*90 cmHele året6 700 kr**

*Løst pakket i pakkposen som kommer med teltet.
** Pris i 2021.

Fordeler
Ulemper
+ Lett– Lavt, særlig ved hode- og fotende
+ Klarer alle årstider– Ytter- og innerteltet kommer inntil hverandre i sterk vind.
Stikkord:

Legg inn en kommentar

Oppdag mer fra Friluftsnett

Abonner nå for å fortsette å lese og få tilgang til hele arkivet.

Fortsett å lese