Hopp til innholdet

MR kobbel: det beste hundebåndet på markedet

MR kobbel

Sist oppdatert 30. januar 2022

MR kobbel (MR koppel i Sverige) er det beste hundebåndet på markedet. Så vidt jeg kjenner til er det ingen over, ingen ved siden. De er slitesterke, har en solid strikk og er veldig anvendelige. Nei, jeg er ikke sponset av MR kobbel.

Derfor skal du bruke MR kobbel

Hva er det som gjør MR kobbel så mye bedre enn andre bånd? Det enkle svaret er fleksibiliteten. Båndet har en krok i hver ende og består av flere flatbånd som sitter sammen i ringer. Den ene kroken setter man fast i selen eller halsbåndet til hunden, den andre setter man på en av ringene. Hvis man vil ha et langt bånd med håndtak fester man kroken i den nærmeste ringen. Da får man en liten løkke med fôr man kan holde i. Vil man ha et kortere bånd setter man kroken i en annen ring. Vil man binde hunden i et tre tar man bare båndet rundt treet og haker kroken i ringen som passer, avhengig av størrelsen på treet. I motsetning til de fleste andre bånd må man ikke binde fast båndet i treet eller ta løs båndet fra hunden for å træ det gjennom håndtaket. Det samme gjelder når jeg skal feste hundene i ryggsekken når vi går på tur. Båndet kommer i ulike lengder, det jeg har brukt er 240 cm langt. Det er passe på sommeren, men på vinteren er det i korteste laget når hunden løper foran på skitur.

På godt føre kan man sette hundene på like lange bånd så de kan gå ved siden av hverandre.

Med flere hunder i MR kobbel

MR kobbel kommer først og fremst til sin rett når man går på tur med to eller flere trekkhunder. Om man vil la hundene gå ved siden av hverandre fester man begge i beltet eller ryggsekken. Alternativt kan man feste ett kobbel i beltet og det andre i en av ringene slik at de går etter hverandre. Sistnevnte er praktisk om de bare har et smalt skispor eller sti å gå i. Vil man at hundene skal fokusere på å trekke, ikke gå rundt som de vil og lukte, kan man kjøpe en tvilling/hanefot: Et kort bånd med kroker i hver ende som man hekter fast i ringen lengst fram på båndet slik at man får et bånd med Y-form. Det gjør jeg bare om vi går på en vei eller på hard snø, i vanskelig terreng trenger de mer armslag.

Ved å sette fast et MR kobbel på et annet kan man få hundene til å gå etter hverandre, noe som kan være praktisk om det er trær, busker eller løssnø.

Strikk

MR kobbel har en elastisk del, en strikk med et bånd surret rundt seg. Elastiske bånd har en tendens til å ryke før eller siden, noe som i verste fall forårsaker skader og en løs hund. Når strikken på et MR kobbel ryker skjer det ikke plutselig. I stedet gjør friksjonen mellom strikken og båndet at det strekkes langsomt. Man får derfor ingen rekyl og strikken i ansiktet. Båndet som er surret rundt strikken sørger for at båndet forsatt henger sammen. Strikken kan lett byttes ut, så man trenger ikke kjøpe et helt nytt bånd bare fordi én del er ødelagt. Det koster 200 kroner og man kan derfor spare en del på å bare kjøpe den. Da hundene var yngre og ivrigere byttet jeg strikk kanskje annethvert år. Nå som de er på sine eldre dager kan jeg ikke huske sist jeg byttet strikk. Med særs ivrige trekkhunder kan det bli for harde rykk bare med strikken i båndet. Da kan det være greit å ha strikk også i magebeltet.

Kroker på MR kobbel

Det fins to typer kroker til kobbel: bronsekrok og BGB. Bronsekroker har rykte på seg at de lettere åpnes og lettere blir ødelagt, men det handler mye om hvilken kvalitet det er på krokene. De er også mer utsatt for å fryse fast. BGB har svakheten at de kan skade hunden. I Sverige selges båndene med bronsekrok som standard, mens i Norge har det vært vanligere med BGB-krok. Mens vi har hatt bronsekroker har ingen blitt ødelagt og de har heller ikke åpnet når de ikke skal. Ifølge MR kobbel er det ikke så vanlig at modellen de bruker går i stykker.

Stikkord:

Legg inn en kommentar