MR-kobbel er det beste hundebåndet på markedet. Så vidt vi kjenner til fins det ingen over, ingen ved siden. Det er få ting i friluftsutstyret vårt som jeg er så fornøyd med som båndene våre. Når jeg ser hundeeiere på tur med andre bånd kan jeg ofte tenke: “Hvorfor bruker de ikke MR-kobbel?”. Nei, vi er ikke sponset av MR-kobbel. Jeg husker da Erin kom hjem med vårt første MR-kobbel fra dyrebutikken. Hun fortalte først om de positive sidene og at selgeren påstod at hun hadde hatt MR-kobbel til hunden sin i ti år uten at det hadde blitt utslitt. Deretter fortalte hun om prisen, som var det dobbelte av hva et vanlig bånd koster (det koster ca. 500 kr). Det hun fortalte viste seg å stemme, bortsett fra livslengden. De holder ikke i ti år om man har en trekkhund.

Annonse

Ved å sette fast et bånd på et annet kan man få hundene til å gå etter hverandre, noe som kan være praktisk om det er trær, busker eller løssnø.

Derfor skal du bruke MR-kobbel

Hva er det som gjør MR-kobbel så mye bedre enn andre bånd? Det enkle svaret er fleksibiliteten. Båndet har en krok i hver ende og består av flere flatbånd som sitter sammen i ringer. Den ene kroken setter man fast i selen eller halsbåndet til hunden, den andre setter man på en av ringene. Hvis man vil ha et langt bånd med håndtak fester man kroken i den nærmeste ringen, så får man en liten løkke med lærfór man kan holde i. Vil man ha et kortere bånd setter man kroken i en annen ring. Vil man binde hunden i et tre tar man bare båndet rundt treet og haker kroken i ringen som passer, avhengig av størrelsen på treet. I motsetning til de fleste andre bånd må man ikke binde fast båndet i treet eller ta løs båndet fra hunden for å tre det gjennom håndtaket. Det samme gjelder når vi skal feste hundene i ryggsekken når vi går på tur. Det fins litt ulike lengder på båndene, det vi har brukt er 240 cm langt. Det er passe på sommeren, men på vinteren blir det neste for kort.

Med flere hunder i MR-kobbel

MR-kobbel kommer først og fremst til sin rett når man går på tur med to eller flere trekkhunder. Om man vil la hundene gå ved siden av hverandre fester man begge i beltet eller ryggsekken. Et annet alternativ er at man fester ett kobbel i beltet og det andre i en av ringene. Det gjør at man kan velge om hundene skal gå ved siden av hverandre eller på rekke. Sistnevnte er praktisk om de bare har et smalt skispor å gå i. Vil man at hundene skal fokusere på å trekke, ikke gå rundt som de vil og lukte, kan man kjøpe en tvilling/hanefot: Et kort bånd med kroker i hver ende som man hekter fast i ringen lengst fram på båndet slik at man får et bånd med Y-form. Det gjør vi bare om vi går på en vei eller på hard snø, siden de trenger svingrom når det er vanskelig terreng.

Strikk

MR-kobbel har en elastisk del som består av en strikk med et bånd surret rundt seg. Elastiske bånd har en tendens til å ryke før eller siden, noe som i verste fall forårsaker skader og en løs hund. Når strikken på et MR-kobbel ryker skjer det ikke plutselig. I stedet gjør friksjonen mellom strikken og båndet at det strekkes langsomt, man slipper derfor falle og få båndet i ansiktet når man har drakamp med hunden og ryker. Den elastiske delen kan lett byttes ut, så man trenger ikke kjøpe et helt nytt bånd bare fordi én del er ødelagt. Det koster 200 kroner og man kan derfor spare en del på å bare kjøpe den. Vi har ikke regnet hvor ofte vi bytter strikken på våre MR-kobbel, men det blir kanskje med ett eller to års mellomrom. Vi syns ikke strikken har god nok elastisitet, det blir for harde rykk om hunden tar sats og begynner å trekke. På ski er det ikke noe problem, men til fots mener vi det er best om også beltet er elastisk.

Kroker på MR-kobbel

Det fins to typer kroker til kobbel: bronsekrok og BGB. Bronsekroker har rykte på seg at de lettere åpnes og lettere blir ødelagt, men det handler mye om hvilken kvalitet det er på krokene. De er også mer utsatt for å fryse fast. BGB har problem med at de kan skade hunden. I Sverige selges båndene med bronsekrok som standard, mens i Norge har det vært vanligere med BGB-krok. Mens vi har hatt bronsekroker har ingen blitt ødelagt og de har heller ikke åpnet når de ikke skal. Ifølge MR-koppel er det ikke så vanlig at modellen de bruker går i stykker.

Annonse

Legg inn en kommentar

%d bloggere liker dette: