Hopp til innholdet

Feller

Kortfeller

Sist oppdatert 9. april 2023

Når skismøring ikke er godt nok har du noen alternativer: Velge en annen vei som ikke innebærer så mye stigning, gå fiskebein, ta av skiene og gå eller sette på feller. Skifeller var tidligere pelsremser med korte hår på som var vendt bakover. I dag er de oftest laget av nylon og har korte hår på den ene siden og lim på den andre. De skal være nesten like lange som skien og litt smalere. Fellene skal ikke være bredere enn skiene, det gjør det vanskelig å bremse og svinge i bakkene.

Lengst fram på fellene er det fester for å sette over skispissen. Iblant er det også fester bak. Uansett burde hjørnene i den bakre enden være avrundet for ikke å løsne så lett. Feller gir dårlig gli, men når man går tur på fjellet og ikke i preparerte løyper er det viktigere med feste enn gli. Dessuten har man tid til å ta av og på feller når man har behov for det. Jeg bruker feller først og fremst når jeg drar pulk, går opp bratte bakker, når det er mye løssnø, våt snø eller hard skare. Feller er derfor nyttig også for de som mest går bortover på tur.

Feller er gode å ha når man drar pulk

Bredde og lengde på fellene

Ulike bredder av feller skiller ganske mye i pris. Om du vil ha bra feste skal fellene dekke så mye som mulig av undersiden av skien, bortsett fra stålkanten. Skal du dra pulk og dermed ha fellene på i varierende terreng kan du vurdere å ha smalere enn skiene for å få bedre gli eller bruke feller som bare sitter under festesonen. De fleste ski er smalere på midten. Det gjelder også turski, selv om det ikke er like tydelig som på telemarkski. Skulle jeg kjøpe nye feller skulle jeg kjøpe noen som er like brede som det stedet der skien er smalest.

Kortfeller

I dag får man kjøpt feller som bare settes under festesonen på midten av skien – kortfeller. Jeg bruker kortfeller og ski fra Åsnes, som har et eget feste for fellene på skiene. Flere og flere løypeski selges nå med kortfellesystem, men så vidt jeg kjenner til er det fortsatt bare Åsnes som lager fjellski med kortfeller. Man får også kjøpt kortfeller som man kan sette på hvilke som helst ski. Jeg har ingen erfaring med slike kortfeller, men det virker som de løsner lett.

Kortfeller gir dårligere gli enn skismøring og dårligere feste enn langfeller. Til gjengjeld får man bedre feste enn med skismøring og bedre gli enn med langfeller. Forskjellen i gli er ikke så stor når man går på ski i løssnø, men på hardt underlag blir forskjellen ganske stor. Man klarer seg langt med vanlige feller og smøring, men jeg mener den ekstra kostnaden er verdt pengene for de fleste som går mye på tur.

Kortfeller
Kortfeller

Hvem bør velge kortfeller?

Kortfeller er til stor nytte for deg som går mye på tur med pulk, siden smøring sjelden gir bra nok feste. Den økte glien i forhold til langfeller gjør at de som har pulk kan holde et jevnere tempo med de som ikke har pulk. Man klarer seg ikke bare på kortfeller om man har pulk; i bratte bakker må man bruke langfeller. Kortfeller er også nyttig på våren når snøen er våt eller på hard skare.

Her har limet begynt å løsne på langfellene og noen biter sportstape holder fellene på plass. Les om hvordan du limer om fellene i Lime feller.

Når limet på fellene blir for dårlig

Det er bare et tidsspørsmål før limet blir så dårlig at fellene ikke lenger fester ved skiene. Da må du sette på nytt lim, som du kan lese om i artikkelen Lime feller.

Legg inn en kommentar

Oppdag mer fra Friluftsnett

Abonner nå for å fortsette å lese og få tilgang til hele arkivet.

Fortsett å lese