Hopp til innholdet

Smøre og vedlikeholde ski

Smøre ski

Sist oppdatert 12. mars 2023

Bakglatte ski er virkelig drepen for skiglede, spesielt når man går med tung sekk eller pulk. Det å smøre ski kan gjøres både enkelt og mer krevende. Her finner du både en beskrivelse av det enkle og det mer tidkrevende. Det enkle tar kort tid og det mer tidkrevende gir bedre resultat. Det meste som står under Bedre resultat må gjøres inne.

Smøre ski

Utstyr for å smøre og vedlikeholde ski

Enkelt

  • Festevoks: Kjøp festevoks for de temperaturene du er ute på ski i. Jeg bruker grønn (kald smøring -8 til -15°C), blå (standard -2 til -10°C), lilla (rundt og like under null 0 til -3°C) og rød (rundt og over null 0 til 3°C) i tillegg til klister for våt snø til påskeføre. Kjøp billigste smøring om det ikke er så nøye for deg hvor bra smøringen er. Jo dyrere smøringen er, jo bedre sitter den og jo bedre feste gir den.
  • Kork: Du trenger en kork for å stryke ut festevoksen slik at den blir jevnere fordelt på skien og sitter bedre.
  • Skrape/sikling: Skrapen brukes for å fjerne gammel smøring og eventuelt glider/voks. Om du bruker klister trenger du også en klisterskrape, som brukes for å smøre ut klisteret på skien i stedet for kork.

Bedre resultat

I tillegg til det som står under Enkelt kan du også kjøpe:

  • Glider: Glider er en form for voks som smeltes inn i skien utenom smøresonen for å få bedre gli.
  • Strykejern: Et strykejern brukes for å smelte inn glider og eventuelt festevoks slik at den sitter bedre og fordeles jevnere. Du kan bruke et hvilket som helst strykejern, men da kan det ikke lenger brukes til klær og du må eventuelt huske å slå av dampen.
  • Sandpapir (P100): Brukes for å rubbe festesonen, det vil si pusse den slik at festevoksen skal sitte bedre.
  • Skirens: Brukes sammen med fiberlene-papir for å fjerne gammel smøring.
  • Fiberlene-papir: Brukes sammen med skirens for å fjerne gammel smøring. Det går også an å bruke gamle klær eller laken.
  • Grunnvoks: Legges under vanlig festevoks. Om du ikke har grunnvoks kan du bruke den kaldeste festevoksen du har, for eksempel grønn.
  • Skrubb/børste: Brukes for å børste glidervoks ut av strukturen i skien og friske opp skien før man påfører voks.
Utstyr for å smøre og vedlikeholde ski
Utstyr for å smøre og vedlikeholde ski: smørejern, fiberlene-papir, skirens, skrubb/børste, sandpapir, glidere, festevoks, kork/skrape og skrape for sikling.

Rengjøring

Enkelt

Du  ikke rense skiene hver gang du legger på ny smøring, men når det har bygget seg opp noen lag eller føret endrer seg vesentlig burde du skrape skiene for å fjerne gammel smøring.

Bedre resultat

For å fjerne all smøring og begynne på nytt må du i tillegg til skrape bruke skirens. Fukt fiberlene-papir med skirens og gni festesonen for å fjerne smøringen. Bruk skrapen innimellom om det trengs. Slip lett over festesonen med P100 sandpapir for å gi festesmøringen bedre feste på skiene.

Grunning

Enkelt

For at voksen skal feste seg lettere og sitte bedre er det en fordel å grunne skiene. Bruk den kaldeste voksen du har (for eksempel grønn), gni inn et lag og stryk ut med kork.

Bedre resultat

Bruk grunnvoks og smelt den inn med strykejern.

Smøring

Enkelt

Gni inn festevoksen, gjerne kun i fartsretningen, og stryk den utover med kork. Jo hardere voksen er (for kaldere føre) og jo kaldere skiene og voksen er, jo vanskeligere er det å få på voksen. Det lønner seg derfor å sørge for at skiene har stått inne en stund slik at de er varme og smøre skiene inne før du drar. Dette gjelder spesielt når det er kaldere enn -10°C.

Bedre resultat

Gni inn flere lag med festevoks, gjerne to til fem lag. Jo jevnere lagene er, jo bedre sitter de og jo jevnere blir skiene å gå på. For å feste smøringen bedre er det derfor en fordel å smelte inn lag for lag med et strykejern.

Gliding

Enkelt

Hopp over gliding! Holder du mest på med friluftsliv der du går med turski utenfor løyper merker du nok ikke så stor forskjell på om skiene er glidet eller ikke. Jo raskere du skal gå, jo viktigere er det å glide skiene. Begynner sålen å bli grå kan det være lurt å glide skiene for å hindre at de tørker ut og sikre god holdbarhet.

Bedre resultat

Drypp flytende glidevoks utenfor smøresonen ved å holde voksen mot et varmt strykejern over skien. Jevn deretter voksen ut med strykejernet. Skrap av voksen igjen når den har kjølnet litt. Jeg glider 1-2 ganger per sesong. Skiene holder seg bedre om du har på et vokslag før du setter dem bort etter vinteren, da tørker de ikke ut så lett. Før neste sesong skraper du voksen av igjen.

Syns du fortsatt det virker vanskelig og tidkrevende å smøre ski? Prøv smørefrie ski eller Kortfeller.

Legg inn en kommentar