Hopp til innholdet

Test av Optimus Nova

Optimus Nova

Sist oppdatert 30. januar 2022

Optimus Nova er en brenner som først kom omkring år 2000. Først noen kjappe fakta:

  • Den kan gå på bensin, parafin, flydrivstoff, diesel eller rapsolje.
  • I motsetning til Primus Omnifuel trenger man ikke bytte munnstykke når man bytter brensel.
  • Som de fleste multifuelbrennere krever Optimus Nova en del vedlikehold.
  • Med en adapter kan man sette brenneren i en Trangia-vindskjerm. Et vektmessig lettere alternativ er vindskjermen som Primus bruker som ser ut som tykk aluminiumsfolie.

Det sies at Optimus Nova stammer fra Explorer, som så vidt jeg vet var den første brenneren der man slapp trykket ut av flasken ved å snu den. Dette er noe Optimus- og Primusbrukere tar for gitt i dag. Om Explorer er forgjengeren er det ikke mye som er igjen av den gamle designen.

Optimus Nova
Optimus Nova

Smarte løsninger

Å tenne på brenneren fungerer som for andre multibrennere fra Optimus og Primus, se beskrivelse i artikkelen Bruke multifuelbrenner. Optimus har fått med en detalj på Nova som bør være standard på alle brennere, nemlig at man kan sette inn fyrstikken fra alle sider. På en del andre brennere er det bare ett sted du kan stikke inn fyrstikken, som er irriterende når man sitter på feil side.

Rensemetoden i Optimus Nova burde også være bransjestandard. Med Primus Omnifuel og en del andre brennere stikker man en tynn nål inn i dysen. Det kan være vanskelig å treffe hullet i halvmørket, nålen har lett for å brekke og man stikker soten ned igjen i dysen. I Optimus Nova sitter nålen inne i brenneren. For å rense snur man brenneren opp-ned og rister den noen ganger.

Forvarming og jevn varme

Forvarmingen av Optimus Nova tar omtrent et minutt, tilsvarende andre multifuelbrennere på markedet. Noen metalldeler stikker opp mot flammen og leder lettere varmen ned i brenneren. Det gjør at om det er på grensen om man virkelig har varmet opp nok, blir det raskt varmt etter man har satt på brenneren.

Optimus Nova fungerer fint på lav effekt, gjør den ikke det pleier det bare å være å bytte filter. Nova kan også brenne ustabilt når man nylig har byttet til en annen type brensel, siden det kan være igjen litt rester av det gamle brenselet i systemet. Effekten er på lik linje med de fleste andre multifuelbrennere. Stekingen er som vanlig dårlig siden flammen blir for konsentrert under stekepannen.

Nova har blitt oppgradert til Nova Plus, der reguleringsbryteren er flyttet fra brenneren til slangen. Man får fortsatt tak i den gamle klassiske som denne anmeldelsen handler om. 

Produsent
Vekt (inkl. flaske)
Maks effekt
Lignende modeller
Bruksområde
Optimus460 g2850 WNova+
    Alt der vekt ikke er høyeste prioritet

Legg inn en kommentar

Oppdag mer fra Friluftsnett

Abonner nå for å fortsette å lese og få tilgang til hele arkivet.

Fortsett å lese