Hopp til innholdet

Kartmappe, GPS og høydemåler

Sist oppdatert 30. januar 2022

Kartmappe

En kartmappe beskytter kartet mot fuktighet og gjør det lettere å håndtere når det blåser. Et lite vindkast kan sende kartet over alle vidder. Med en snor rundt halsen har du det alltid lett tilgjengelig. Ikke alle kartmapper er regntette, husk derfor å sjekke det før du kjøper.

Det er i hovedsak to typer regntette/vanntette kartmapper: de som er gjennomsiktige på begge sider og de som bare er gjennomsiktige på den ene siden og brettes sammen. De førstnevne har fordelen at man ikke må justere kartet like ofte, det er bare å snu kartmappen. Ulempen er at de kan være vanskeligere å håndtere siden de ikke like lett brettes sammen. Den andre kartmappetypen er enklere å brette sammen siden den ofte har borrelåser, men man må snu kartet oftere. Har man kart i målestokken 1:100 000 kan man ofte ordne det i le i teltet på morgenen slik at hele dagsetappen er synlig og man slipper brette om kartet i vind og regn. Regn ut avstander fra kartet til terrenget og omvendt med kalkulatoren for målestokk.

Kartmappe som kan brettes med borrelås.

Det er overraskende lite standardisering innen kart og kartmapper. Det er derfor lurt å måle kartene du bruker mest, ferdig brettet. Pass på at kartmappen er minst like stor som kartene.

GPS

Med en GPS kan man finne nøyaktige posisjon, hvor langt det er i luftlinje til et visst punkt, hvor fort man går, høyde over havet og kompassretning. Mange GPSer har også mulighet til å legge inn digitale kart og en del har barometer. Med et barometer kan man få en mer nøyaktig høydeangivelse og informasjon om hvordan været utvikler seg. Ulempen er at høydemåleren må kalibreres med jevne mellomrom, gjerne flere ganger om dagen. Det er fordi trykket ikke bare endrer seg med høyden, men også med været.

En GPS kan være en ekstra sikkerhet på tur. Når det er dårlig sikt og ingen holdepunkter kommer man lett ut av kurs om man går på kompasskurs. Har man digitale kart i tillegg kan man også finne fram på en mye tryggere måte blant skrenter og skredfarlige områder. Kunnskap om orientering med kart og kompass er uansett en selvfølge når man er på tur. En GPS krever mye batterier. Selv med ekstra sett kan den gå tom om man bruker den mye, særlig om det er kaldt. Den kan også gå i stykker.

GPS på smarttelefonen

Smarttelefonen har de samme svakhetene som GPSen – dårlig batteri og fare for at den går i stykker underveis. Likevel kan den være et veldig nyttig hjelpemiddel. Har du en app med kart som er lastet ned på telefonen kan du bruke den selv om det er dårlig dekning. Selv bruker jeg appen GeoViewer og laster ned kart fra kartverket.no.

Høydemåler

Om man ikke har GPS kan en høydemåler være et nyttig hjelpemiddel i orienteringen. Man får kjøpt egne høydemålere, men en del (puls)klokker og vindmålere har også høydemåler. De bruker et barometer for å måle høyden og må derfor kalibreres på samme måte som GPSer med barometer. Med en høydemåler kan man lettere finne posisjonen sin i kartet ved hjelp av høydekurvene. Så snart man kommer til noe som er merket i kartet kan man kalibrere, det er ikke så nøye at høyden står. Med 20 meters ekvidistanse kan man se på høydekurvene og kalibrere etter dem. Da går det an å bruke for eksempel fjellpass, hytter og broer i tillegg til sjøer og topper. Har høydemåleren minnefunksjon kan man kalibrere etter den siste leirplassen om man glemmer å kalibrere under formiddagen. En del høydemålere har til og med en nøyaktighet på én meter, noe som er mer enn bra nok for friluftsliv.

Stikkord:

Legg inn en kommentar