Hopp til innholdet

Skallbukse på sommeren

Sist oppdatert 11. februar 2022

Når det er opphold passer det fint med en skallbukse i bomull eller et annet behagelig og pustende stoff. Regner det kan man ta på regnbuksa utenpå turbuksa eller bytte ut turbuksa med en stillongs om det er kaldt. En regnbukse bør være regntett, men puste og vekta bør ikke være for høy. Glidelås langs sidene er praktisk når man skal ta den av og på.

Les om vinterbukser i Skallbukse vinter.

Turbukse

Bomull puster bedre enn de fleste andre stoff man bruker i skallbukser, er slitesterkt og behagelig å gå med. En litt tykkere friluftsbukse egner seg bra til vår- og høstturer, mens på sommeren kan en tynn, lett og hurtigtørkende bukse med avtagbare bein være bra. Skallbukser med avtagbare bein for å lage shorts burde være laget for at man skal kunne ta av buksebeina uten å ta av skoene. Med slike bukser slipper man den ekstra vekten av en shorts, og man slipper å ta av hele buksa når det blir varmt. Ulempen er at de ofte blir veldig brede i beina for å kunne tas over skoene. Alternativt kan man kjøpe en skallbukse med glidelås i siden for å lufte når det blir for varmt. Pass på at glidelåsen er lang nok til at det blir god lufting.

Fjällräven Keb turbukse med stretchpaneler og to glidelåser i hver side.

En skallbukse til sommerbruk burde ha rikelig med lettilgjengelige lommer. Undersøk sømmene rundt hoftene – ikke alle friluftsbukser er laget for å brukes med en tung sekk. Om sømmene er for tykke på feil sted kan det bli ubehagelig med hoftebeltet til sekken spent utenpå. Særlig på sommeren når man vanligvis ikke har mye som polstrer kan det lett gnage. Forsterkning på baken, knærne og spesielt kanten nederst på buksebeina gjør at buksen varer mye lenger. Med stretchpaneler mellom disse feltene blir buksene veldig behagelige å gå med.

Som med andre klær man bruker til friluftsliv er det viktig å tenke på farge. Å gå med svarte friluftsbukser blir fort varmt om sola er framme, men det tørker fortere når man blir våt. En tynn og lett skallbukse i en ganske lys farge som tørker fort er å foretrekke til friluftsliv på sommeren, mens på våren og høsten er det bedre med en mørk bukse i tykkere stoff. Skal du bare kjøpe én bukse vil jeg anbefale en i et tynt og relativt lyst stoff, og heller bruke en tynn stilongs under på kaldere dager. En turbukse koster fra noen hundre kroner og oppover, men det er ganske vanlig at man må ut med 1 000 kroner og mer for en bra turbukse.

Regnbukse

Når det begynner å regne trenger du en vanntett og helst pustende skallbukse som kan brukes utenpå den vanlige turbuksa. Er det varmt er det praktisk å kunne ta av buksebeina og bare gå i shorts og regnbukse. En vanlig regnbukse fungerer ganske bra, men sørg for at åpningene nederst er store nok til at du får regnbuksa over fjellstøvlene.

Skal man gå i mer enn en kort regnskur blir det klamt på innsiden om regnbuksa ikke puster i det hele tatt. Mange bruker derfor bukser i pustende/vanntett stoff, for eksempel Gore-tex eller Dermizax. Disse buksene blir man mindre klam i. De har ofte også glidelås langs beina så man kan åpne opp på sidene og lufte. Glidelås langs sidene gjør det også enklere å ta buksen av og på. For å kunne lufte burde man ha en glidelås som også kan åpnes på midten av regnbuksen, ikke bare nederst eller øverst.

Regnbukse
Bergans Anatomic Lady – en vanntett og pustende bukse med glidelås i sidene.

Bukser i softshell er ikke like vanntette som bukser i for eksempel gore-tex, men de er mykere og dermed mer behagelige å gå med. Ulempene med regnbukser i pustende/vanntett stoff er prisen og at de slites ganske fort. En del regnbukser har vanntett glidelås langs siden, men slike glidelåser slites fort og det er derfor bedre med en klaff som beskytter glidelåsen mot regn. Har man knapper langs klaffen i tillegg kan man ha glidelåsen åpen og bare bruke klaffene når det er varmt.

En klaff over glidelåsen er mer holdbart enn vanntette glidelåser.

Det er praktisk med lommer i regnbuksene, og ekstra herlig om de har fleece eller lignende på innsiden. Det er en utrolig god følelse å stikke frosne og våte hender ned i myke fleecelommer. På sommeren er det viktig å tenke på vekten på regnbuksa, siden den mesteparten av tiden (forhåpentligvis) ligger i sekken. En regnbukse i pustende/vanntett stoff koster noe mer enn en turbukse, regn med å måtte betale minst 1 500 kroner.

Som turbukse er favoritten min nå Norrøna Svalbard heavy duty. Den er laget i solid og slitesterkt stoff, har lufteåpninger langs sidene og lommer med glidelås. Jeg har også vært fornøyd med Fjällräven Keb, men den var ikke like slitesterk. Som regnbukse veksler jeg mellom en enkel fra Helly Hansen uten dilldall og Bergans Anatomic Lady med glidelås langs sidene, pustende stoff og justerbart liv. Kjøp gjerne skallbuksa brukt, på Finn.no og Tise finner du mange nesten ubrukte turbukser av alle slag.

Stikkord:

Legg inn en kommentar