Les om vinterbukser i Skallbukse vinter. Så lenge det ikke regner for mye bruker jeg alltid en turbukse av bomull på tur i barmarkssesongen. Regner det tar jeg på en regnbukse utenpå denne eller bruker bare regnbuksen med en stillongs under.

Annonse

Turbukse

Bomull puster bedre enn de fleste andre stoff man bruker i skallklær, er slitesterkt og behagelig å gå med. En litt tykkere bukse egner seg bra til vår- og høstturer, mens på sommeren kan en tynn, lett og hurtigtørkende bukse med avtagbare bein være bra. Bukser med avtagbare bein for å lage shorts burde være laget for at man skal kunne ta av buksebeina uten å ta av skoene. Med slike bukser slipper man den ekstra vekten av en shorts, og man slipper å ta av hele buksen når det blir varmt. Ulempen er at de ofte blir veldig brede i beina for å kunne tas over skoene. Alternativt kan man kjøpe en bukse med glidelås i siden for å lufte når det blir for varmt. Pass på at glidelåsen er lang nok til at det blir god lufting.

En bukse til sommerbruk burde ha rikelig med lettilgjengelige lommer. Undersøk sømmene rundt hoftene – ikke alle friluftsbukser er laget for å brukes med en tung sekk. Om sømmene er for tykke på feil sted kan det bli veldig ubehagelig med hoftebeltet til sekken spent utenpå. Særlig på sommeren når man vanligvis ikke har mye som polstrer vil det lett gnage. Forsterkning på baken, knærne og spesielt kanten nederst på buksebeina gjør at buksen varer mye lenger. Med stretchpaneler mellom disse feltene blir buksene veldig behagelige å gå med.

Som med andre klær man bruker til friluftsliv er det viktig å tenke på farge. Å gå med svarte bukser blir fort varmt om sola er framme, men det tørker fortere når man blir våt. En tynn og lett bukse i en ganske lys farge som tørker fort er å foretrekke til friluftsliv på sommeren, mens på våren og høsten er det bedre med en mørk bukse i tykkere stoff. Skal du bare kjøpe én bukse vil jeg anbefale en i et tynt og relativt lyst stoff, og heller bruke en tynn stilongs under på kaldere dager. En turbukse koster fra noen hundre kroner og oppover, men det er ganske vanlig at man må ut med nærmere 1000 kroner og mer for en bra turbukse.

Regnbukse

Når det begynner å regne trenger du en vanntett og helst pustende skallbukse som kan brukes utenpå den vanlige buksen. Er det varmt er det ekstra praktisk å kunne ta av buksebeina og bare gå i shorts og regnbukse. En vanlig regnbukse fungerer ganske bra, men sørg for at åpningene nederst er store nok til at du får regnbuksen over fjellstøvlene.

Skal man gå i mer enn en kort regnskur blir det fort klamt på innsiden om regnbuksen ikke puster i det hele tatt. Mange bruker derfor dyrere bukser i pustende/vanntett stoff, for eksempel Gore-tex eller Dermizax. Disse buksene blir man mindre klam i og siden de ofte har en glidelås langs beina kan man også åpne opp på siden og lufte. Glidelås langs siden gjør det også enklere å ta buksen av og på. For å kunne lufte burde man ha en glidelås som også kan åpnes på midten av regnbuksen, ikke bare nederst eller øverst. Bukser i softshell er ikke like vanntette som bukser i for eksempel gore-tex, men de er mykere og dermed mer behagelige å gå med. Ulempene med regnbukser i pustende/vanntett stoff er prisen og at de slites ganske fort. En del regnbukser har vanntett glidelås langs siden, men slike glidelåser slites fort og det er derfor bedre med en klaff som beskytter glidelåsen mot regn. Har man knapper langs klaffen i tillegg kan man ha glidelåsen åpen og bare bruke klaffene når det er varmt. Det er praktisk med lommer i regnbuksene, og ekstra herlig om de har fleece eller lignende på innsiden. Det er en utrolig god følelse å stikke frosne og våte hender ned i myke fleecelommer. På sommeren er det viktig å tenke på vekten på regnbuksen, siden den mesteparten av tiden (forhåpentligvis) ligger i sekken. En regnbukse i pustende/vanntett stoff koster noe mer enn en turbukse, regn med å måtte betale minst 1000 kroner.

Jeg bruker

Som turbukse er favoritten min nå Fjällräven Keb. Den er forterket på de rette stedene, har to lufteåpninger langs sidene, stretch og bra lommer. Som regnbukse veksler jeg mellom en enkel fra Helly Hansen uten dilldall og en mer avansert fra Bergans (Anatomic Lady, se bildene), med glidelås langs sidene, pustende stoff og justerbart liv.

Annonse

Legg inn en kommentar

%d bloggere liker dette: