Hopp til innholdet

Test av Hilleberg Staika

Hilleberg Staika

Sist oppdatert 30. januar 2022

Testen er basert på et telt kjøpt i 2000.

Hilleberg Staika er et kuppeltelt med tre stenger som alle møtes i toppen. Det har to innganger og to små yttertelt der man får plass til all pakning selv på vinterturer, men ikke så mye mer. Det er litt vel trangt for matlaging i ytterteltet om man har pakning i ytterteltet eller har multifuelbrenner som flammer opp. Derimot kan man lage mat i innerteltet eller løsne en del av innerteltet for å få plass til matlaging.

Teltet har plass til to personer og er selvstående. Sistnevnte er veldig praktisk på padleturer når svaberg ofte er det mest brukte teltunderlaget. En annen fordel med kuppeltelt er at det ikke spiller noen rolle hvilken retning vinden kommer fra. To innganger er et pluss blant annet fordi man kan tette igjen den ene om det driver snø. Sist, men ikke minst, er dette et solid helårstelt som tåler storm og er tilpasset vinterbruk.

Hilleberg Staika på påskeskare.
Hilleberg Staika er selvstående og derfor enkelt å plassere i terrenget, enten det er på svaberget eller hard påskeskare.

Å sette opp Hilleberg Staika

De gamle Staika-modellene hadde en stor ulempe. Stengene kommer ut av kanalen i toppen og man må finne riktig kanal å føre stengene videre i. Det er fargekoding så det var ikke noe problem å finne riktig kanal, men det blir et moment som tar tid og som kan være vanskelig i vinden. For mange år siden fikset man det problemet. På de nye teltene forankrer man teltbunnen og fester stengene i hjørnene så de danner en kuppel, men teltduken ligger fortsatt på bakken. Deretter fester man duken i stengene ved hjelp av kroker. Dette skal gjøre det enklere å sette opp teltet når det blåser mye. Når man har fått opp teltet står det utmerket i sterk vind.

Ventilasjon, stabilitet og plass

Ventilasjonen er i taket med en bit teltduk over som beskytter mot regn. Den fungerer utmerket på sommeren og når det er bra vær på vinteren, siden den sitter i toppen og man kan åpne en stor åpning. Det kan bli et problem på vinteren når man risikerer å få snø drivende inn når man åpner. Om man har ventilasjon på sidene som på tunneltelt blir det dårligere ventilasjon i bra vær, men man kan ha åpningen på lesiden åpen selv i dårlig vær.

Det er i sterk vind teltet kommer mest til sin rett. Den runde formen gjør at alle sider tar vinden like bra, og i motsetningen til tunneltelt er det alltid stenger i vindretningen som gir stabilitet.

Som med de fleste andre telt fra Hilleberg er det god plass for det antallet personer som de angir. Jeg har til og med møtt en som fortalte at hun hadde gått med to venner i ti dager i Sarek med et Staika-telt. Jeg skulle ikke gjøre det selv om jeg hadde mulighet til å bruke et annet telt.

Produsent
Vekt
Mål nedpakket
Høyde i innerteltet
Liknende modell
Bruksområde
Pris
Hilleberg3750 g55×23 cm110 cmAllakHele året11 900 kr

Jeg har selv veid og målt teltet. Pakkposen som følger med teltet er stor nok til å være lett å pakke ned teltet i. Om man har det i et soveposetrekk og komprimerer blir det en ball med en diameter på 27 cm.

Fordeler
Ulemper
+ Vindstabilt– Tungt
+ Selvstående– Ventilasjon utsatt for snø i sterk vind
+ To innganger– Stengene kommer ut i midten og må føres videre
Stikkord:

Legg inn en kommentar

Oppdag mer fra Friluftsnett

Abonner nå for å fortsette å lese og få tilgang til hele arkivet.

Fortsett å lese