Hopp til innholdet

På tur med pulk

Sist oppdatert 30. januar 2022

Fordeler med pulk på vinteren

En pulk gjør det lettere å dra på lengre teltturer på vinteren. Med alt det ekstra utstyret man må ha med seg vinterstid – tyngre telt, sovepose og liggeunderlag og mer klær – blir det tungt å bære alt på ryggen. Det gir også dårligere balanse på ski. På godt føre blir det ikke så tungt å trekke pulken selv om den er tung og så snart du stopper får kroppen en pause. Med en tung sekk må du ta av stavene, løsne og ta av sekken og til slutt manøvrere sekken på igjen med ski på beina. Pulken rommer dessuten mye mer enn en ryggsekk. Om man må ta av skiene og gå på hard snø eller vei er det mye lettere å legge skiene på pulken enn å spenne dem på ryggsekken. Det var fordelene.

Varepulk fra Fjellpulken.

Så til ulempene

En pulk er vanskeligere å transportere når man ikke kan trekke den. Selv om en ryggsekk kan føles for tung for å ha på en tur, så er den mye lettere å ta med når man reiser med tog eller buss, enn en pulk med samme vekt. På våren må man kanskje gå mellom snøflekkene. Med en tung ryggsekk går man lettere over barmark enn om man har pulk, særlig om det er mye stein. Om det er mykt underlag kan man fortsatt trekke pulken, men det blir tyngre enn gjennom snø.

I oppoverbakker merker man stor forskjell mellom å ha en pulk som drar deg tilbake, sammenlignet med å ha en ryggsekk som trykker ned skiene og gir bedre feste. Selv om du bruker feller er det tungt å gå oppover med pulk. I løssnø kan det også være lettere med ryggsekk. I dyp snø lager pulken et mye bredere spor enn skiene, det blir tungt for den som trekker pulken.

Hvor mange pulker?

Er man flere på tur bør man vurdere hvor mange pulker man bør ha med. Det er ikke like naturlig at man har en hver som med ryggsekker på sommeren. Pulker er dyre, men de rommer mye. Ofte kan man klare seg med én pulk på ett teltlag om de som uten pulk har hver sin ryggsekk med sitt personlige utstyr. Da kan man lettere samarbeide om å komme fram. I en bratt bakke eller under en lang dagsetappe kan man spenne to foran pulken. I løssnø er det den som har pulk som går sist for å ha spor å gå i. Om det er en sjanse for at pulken velter kan en med ryggsekk gå sist og rette den opp.

Med en pulk holder man ikke samme tempo som en med ryggsekk, særlig om man bruker langfeller. Med kortfeller under festesonen får man bedre gli, les mer om dette i artikkelen om feller. Fordeler man vekten på to pulker velter de ikke like lett siden tyngdepunktet kommer lenger ned. Det blir også lettere å dra pulkene i oppoverbakkene og de synker ikke like langt ned i løssnøen. Da er heller ikke behovet for å ha en person som hjelper til like stort. Hva som er optimalt kommer altså an på flere faktorer. Vurder føre og behov for den turen dere planlegger. 

Vurder hvor mange pulker dere bør ha med når dere er flere på tur.

Vekt og volum

En pulk kan pakkes i høyden og rommer ganske mye. Problemet er at den lettere velter om tyngdepunktet kommer høyt opp. Om du skal på tur utenfor skiløyper er det derfor bra med en stor pulk. Når det gjelder vekt er det vanskeligere å gi et enkelt svar på hvor mye man kan ha med seg. Forskjellen mellom hvor lett det er å trekke en pulk under ulike forhold er mye større enn for en ryggsekk. Om du går over hard, vindpakket snø er det ikke noe problem å trekke en tung pulk. Om du skal opp en bakke og synker ned en del i snøen blir det noe helt annet. 

I en pulk kan man pakke ganske mye i høyden, men blir den for topptung har den lettere for å velte.

Dagstursekk og pulk

Det kan være praktisk med en dagstursekk med det man trenger under dagen. Å koble fra pulken, gå tilbake og åpne den føles omstendelig når man bare skal drikke litt. Ryggsekken burde ikke ha et ordentlig hoftebelte med polstring, bare en midjerem. Med pulkselen under kan det bli for tykt om det er polstring. Fjellpulken har en ryggsekk med innebygget sele som kan være veldig praktisk. Den er bare på 20 liter, men man trenger heller ikke ha så mye i den underveis. 

Hva tåler en pulk?

Alle som har gått med pulk på barmark har stilt seg spørsmålet om hvor mye den tåler. Svaret er: ganske mye. Du skal være veldig uforsiktig, ha uflaks eller være mye på tur for å slite ut pulken med det første. Ofte har de meier på undersiden slik at de kan dras på asfalt. Om meiene blir utslitt kan man bytte dem ut. Jeg pleier å tenke at den er kjøpt for å brukes, så om det er en og annen ripe så er ikke det all verden.

I denne artikkelen har jeg skrevet om hvordan det er å gå på tur med pulk. I artikkelen Pulk skriver jeg om hva du skal tenke på når du kjøper pulk.

Stikkord:

Legg inn en kommentar