Hopp til innholdet

Mellomlag: fleece, ull og dun

Sist oppdatert 30. januar 2022

Underveis holder det ofte med et innerlag og et skallag (les mer i SkalljakkeSkallbukse sommer og Skallbukse vinter). På vinteren trenger du kanskje en ekstra ulltrøye eller en tynn genser. På sommeren holder det med en tynn ulltrøye eller t-skjorte om det er varmt. Når man er i ro trenger man litt mer klær for å holde varmen. Et mellomlag i fleece, ull eller dun, eller en dunjakke utenpå skalljakken, holder deg varm når kroppen er i ro. 

Fleece

Fleece har fordelen at det er lettere enn ull, tørker fort og transporterer fukt vekk fra kroppen. På den annen side isolerer det dårligere enn ull når det er vått. Fleeceplagg kommer i ulike tykkelser og noen er vindtette og kan brukes som skallag, så lenge det ikke regner. En fleecebukse kan være god å ha på natten når det er kaldt. På dagen blir det oftest for varmt når man beveger seg. 

En vindtett fleecegenser er veldig anvendelig på tur. Foto: Øyvind Fredriksson

Ull

Ull er et naturprodukt med gode varmeegenskaper og isolerer godt også når det er litt vått. Ull motvirker også kroppslukt i mye større grad enn syntetiske alternativer. Ulempen er litt høyere vekt enn fleece, og betydelig høyere vekt enn dun. Med dagens spesialbehandlede ull slipper man at det krymper i vask eller klør mot huden. Prisen for gensere eller bukser i ull og fleece er omtrent den samme, og begge typer plagg er billigere enn dun. Både fleece- og ullgensere må man ta på under jakken, som gjør at man mister en del varme når man tar av skalljakken. 

Dun

Dun er som ull et naturprodukt og er enestående når det gjelder varmeevne i forhold til vekt og volum. Man får kjøpt dunjakker, dunvester og dunbukser. En fordel med dunjakker i forhold til gensere i ull eller fleece er at man slipper å ta av seg skalljakken for å sette på varmere klær. Ulempene er at dunplagg isolerer veldig dårlig om det blir vått og det mister isoleringsevnen om det ligger lenge nedpakket eller blir vått flere ganger. Da må plagget ristes eller kjøres i tørketrommel med tennisballer for å få igjen spensten. Dunplagg som ikke er vanntette bør derfor ikke brukes i regn eller sludd, men på vinteren går dette stort sett bra.

Det er godt med dunjakke for de uten polarpels

Andre ulemper med dun er at det tar mye plass når man har det på og i teltet kan det være upraktisk. I tillegg er dunplagg mye dyrere enn tilsvarende ull- eller fleeceplagg, fra like over tusenlappen til flere tusen kroner. Dunbukser (se egen artikkel om å sy dunbukser) er ikke like nødvendige som en dunjakke og kan være omstendelig å ta av og på. Det bør være glidelås på hvert ben.

Stikkord:

Legg inn en kommentar